Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Atık Yağlar Kanalizasyon Hatlarını Tıkıyor”…

-ASKİ GENEL MÜDÜRÜ KAYA, KANALİZASYON HATLARINA BÜYÜK ZARAR VEREN BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN LAVABOLARA DÖKÜLMEMESİNİ İSTEDİ -KAYA: “ATIK YAĞLAR HATLARDA ÇEPER OLUŞTURARAK DARALMALARA VE TAŞKINLARA NEDEN OLUYOR”

19 Mart 2012 Pazartesi 15:12
“Atık Yağlar Kanalizasyon Hatlarını Tıkıyor”…

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (ASKİ) İrfan Kaya, kanalizasyon hatlarının tıkanmasında atık yağların büyük etkisi olduğunu belirterek, vatandaşlardan yemeklerden arta kalan atık yağları lavabolara dökmemelerini istedi.

atik_yag_400_2_19032012.jpg

ASKİ’nin, kanalizasyon hatlarının taşmaması için temizlik çalışmalarını sürekli yaptığını vurgulayan Kaya, “Kanal hatlarına bazı ev ve lokantalarda kullanılan atık yağlar dökülmektedir. Atık suyun toplandığı boruların ömrünü tüketen en önemli faktörlerden biri de evsel atık yağlardır. Atık yağlar kanalizasyon borularında tıkanmalar yaptığı gibi, yağların oluşturduğu tabaka da boruların ömrünü yani kullanım süresini neredeyse yarı yarıya indirmektedir. Dökülen yağlar, hatları tıkayarak büyük zararlara neden olmaktadır” dedi.
Ankara'nın atık suyunu taşıyan kanalizasyon hatlarının atılan ve dökülen maddelerle tıkanması sonucunda vatandaşların taşan sularla sıkıntı yaşadığını belirten Genel Müdür Kaya, tıkanan hatların özellikle yoğun yağışlarda taşarak çevreye zarar vermesinin yanı sıra büyük maddi kayıplara da yol açtığını kaydetti.
Atık yağların kanalizasyon sistemine büyük zarar verdiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi:
“Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar, kanalizasyona döküldüğü zaman boru iç yüzeyini kaplar, kanal borularının çeperlerine yapışarak taşlaşır ve çeperi daraltmaya başlar. Belirli bir süre sonra da boruları tıkar. Kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine neden olur. Dolayısıyla atık sular da taşarak çevreyi kirletmeye başlar.”

ASKİ Genel Müdürü Kaya, Başkent’te özellikle bazı restoran ve lokanta işletmelerinin bulunduğu yerlerde sık sık kanal tıkanması şikâyeti meydana geldiğine dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızdan ve restoran işletmeleri sahiplerinden atık yağları kesinlikle lavabolara ve kanal hatlarına dökmemeleri için bir kez daha ricada bulunuyoruz. Çünkü bunun zararını hep birlikte çekiyoruz” diye konuştu.


-“ALT YAPIYI BAŞTANBAŞA YENİLİYORUZ”
“Daha sağlıklı, daha temiz bir Ankara için vatandaşlarımızdan katkılarını ve şehrimizi sahiplenmelerini rica ediyoruz” diye konuşan İrfan Kaya, şöyle dedi:
“Altyapı hatlarının ömrünün daha uzun olması sadece ASKİ’nin yaptığı çalışmalarla yeterli olmaz. Kurum olarak her türlü teknik çalışmayı yapıyor, Başkentin alt yapısını baştanbaşa yeniliyoruz. Atıl duruma gelen tüm hatları günün teknolojik imkânlarını kullanarak yeni baştan döşüyoruz. Vatandaşlarımızın da  hatlarımızı özenle koruyarak kullanmalarını ve bu hatlara zarar verecek her türlü işlemden kaçınmalarını bekliyoruz. Özellikle evsel atık yağlar boruların ömrünü tüketirken, tuvalet kağıtlarının da atık su kanallarına atılması boruların tıkanmasına neden oluyor.” .

-ATIK YAĞLAR LİSANSLI FİRMALAR TARAFINDAN TOPLANIYOR
Karların eriyeceği ve yağışların daha sık görüleceği ilkbahar aylarında kanal tıkanıklıklarının yaşanmaması için yağmur suyu hatlarının çöplük gibi kullanılmaması uyarısında da bulunan Genel Müdür İrfan Kaya, uyarılarını şöyle sürdürdü:
“Kullanılmış yağların muhakkak ayrı bir kapta muhafaza edilerek lisanslı yağ toplama firmalarına teslim edilmesi gerekiyor. Özellikle lokantalar, hastaneler, okullar gibi toplu alanlar ile evlerden bulaşıklardan lavabolara yağ karışmaması için muhakkak bir yağ tutucu bulundurmalarını rica ediyoruz. Ayrı bir yerde toplanan yağlar böylece geri kazanım metotları ile ekonomiye yeniden  kazandırılmış olur. Ayrıca tuvaletlerde kullanılan tuvalet ve klozet koruyucu kâğıtlar da yine tuvaletlere atılmaktadır.  Erimeyen bu kâğıtlar topak haline gelip yine boruları tıkamaktadır. Tıkanan bu borular da taşkınlara neden olmakta ev ve işyerleri kanalizasyon sularının altında kalmaktadır.”