Başkent Alternatif Su Hatlarıyla Donatılıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi Aski Genel Müdürlüğü, Kente İçme Suyu Sağlayan Ana Hatlara Yenilerini Ekliyor -Çalışmaların Mamak, Yenimahalle, Keçiören Ve Çankaya İlçelerinde Devam Ettiğini Kaydeden Aski Genel Müdürü Kamil Kılıç, Yeni Döşenen Çelik Ve Düktil Borularla Ankara’nın İçme Suyu Altyapısının Güçlendirildiğini Dile Getirdi
01 Aralık 2009 Salı 00:57Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan ana arterlerdeki boruların yıllar geçtikçe yetersiz kalması ve bazı bölgelerde arıza vermesi üzerine ASKİ Genel Müdürlüğü harekete geçti.
Başkent’in 40 yıl önceki ihtiyacına göre döşenen beton borularda meydana gelen sıkıntıları göz önünde bulunduran ASKİ, mevcut yapıya çelik ve düktil borularla destek vermek amacıyla aylar öncesinde büyük bir proje başlattı. Kentin dört bir yanında yoğun bir tempoyla çalışmalarını sürdüren ASKİ ekipleri, eski hattın yanına döşenen ve 100 yıl dayanma kapasitesine sahip yeni boruların döşenmesinde yolu yarıladı.
Mamak, Yenimahalle, Keçiören ve Çankaya’da sürdürülen “Alternatif Hat” projesinde çapı 500 ile 2 bin 200 mm arasında değişen yeni çelik ve düktil borular kullanılarak, içme suyu temin hatlarının neden olduğu kesintilerin de asgari düzeye indirilmesi hedefleniyor.
Başkent’e kazandırılan alternatif hatlarla ilgili bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara’yı besleyen içme suyu altyapısının giderek güçlendirildiğini dile getirdi. Çalışmaların öncelikle Mamak bölgesinde başlatıldığını kaydeden Kılıç, projenin Yenimahalle, Keçiören ve Çankaya’da sürdürüldüğünü kaydetti.
-“ÇALIŞMALAR TRAFİĞİ ENGELLEMEYECEK”-
Mamak bölgesini besleyen P9–P10 pompa istasyonları arasında Altınpark Caddesi ve Derme Sokak boyunca 1800 mm’lik çelik boru döşendiğini anlatan Kılıç, toplam 1280 metrelik hattın çalışmalarının bitirildiğini kaydetti.
Altındağ ve Mamak ilçelerini besleyen ana iletim hatlarından İvedik Arıtma Tesisi – P9 Pompa İstasyonu arası alternatif bir hat daha döşeneceğini açıklayan Kılıç, şu bilgileri verdi:
“İhalesi yeni tamamlanan ve inşaat çalışmaları kısa süre içerisinde başlayacak olan bu hat, Anadolu Bulvarı ile İstanbul Yolu’nun kesişim noktasında, TMO’nun önünden Ankara Çayı’na paralel olarak devam edecek ve Hipodrom Caddesi’nde Toptancı Hali’nin yakınında son bulacak. Yapım çalışmaları sırasında trafiği engellememek için borular toprağın altından sürülerek döşenecek. Toplam uzunluğu 4 bin 500 metre olan bu hat 2 bin 200 milimetre çapında çelik borulardan oluşacak.”
-“SU KESİNTİLERİ BİTİYOR”-
Çankaya ilçesine giden ana borulara alternatif oluşturacak hattın çalışmaları da tüm hızıyla sürdürülüyor. Çankaya’yı besleyen ana iletim hattına 2 bin 200 mm ve 1800 mm’lik çelik borular döşendiğini ifade eden Kamil Kılıç, İvedik Arıtma Tesisi yakınlarından, Macunköy’den başlayan ve TCDD Marşandiz İstasyonuna kadar uzanan 4 bin 500 metre uzunluğundaki bölümün tamamlandığını kaydetti. TCDD Marşandiz İstasyonundan başlayıp Beştepeler Mahallesi’ndeki P3 pompa istasyonunda sona erecek 4 bin 5 metrelik bölümün çalışmalarının ise devam ettiğini kaydeden Kılıç, “Yeni hat 2010 yılı Ocak ayı sonunda tamamlanacak. Toplam uzunluğu 8,5 km olan bu yeni çelik hatlarla Çankaya ilçesine giden ana boruların alternatifleri yapılmış olacak” diye konuştu. Genel Müdür Kılıç, yeni hat sayesinde su kesintilerinin asgari düzeye ineceğini kaydetti.
-“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YARATTIĞI
SORUNLAR ÇÖZÜLECEK”-
Keçiören ve Yenimahalle’de yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kılıç, bu bölgelerde kentsel dönüşüm ve gecekondudan yüksek binalara geçişten kaynaklı basınç yetersizliği yaşandığını kaydetti. ASKİ Genel Müdürlüğü’nün başlattığı yeni iletim hattının hizmete girmesiyle bu problemlerin çözüleceğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:
“Yenimahalle’nin Avcılar Mahallesi’nden başlayarak sırasıyla Kaletepe, Kayalar, Güventepe, Pamuklar mahalleleri ile Keçiören ilçesine bağlı Ayvalı, Etlik, Sancaktepe, Yayla, Esertepe, Kuşcağız, Pınarbaşı, Uyanış, Bademlik, Atapark, Ufuktepe, Osmangazi ve Kanuni mahallelerinde 24 km uzunluğunda düktil borular döşeniyor.
Bu yılın sonunda bu bölgelerin su problemi kalmayacak. Ayrıca Kuzey Ankara ve Pursaklar bölgelerinin su ihtiyacını daha rahat karşılamak üzere, mevcut 5 bin metreküplük deponun yanına ilave 15 bin metreküplük ikinci bir depo yapılacak, bu sayede bölge kısa süreli su kesintilerinden de etkilenmeyecek.”
Bu bölgedeki alternatif hat çalışması kapsamında toplam 24 km uzunluğunda, çapları 500 milimetre ile 1200 milimetre arası değişen borular döşendiğini dile getiren Kılıç, 18,5 km uzunluğundaki hattın tamamlandığını bildirdi.
-YAKACIK DOĞU BÖLGESİ SUYA KAVUŞTU-
Başkent’in yeni yerleşim bölgelerindeki içme suyu temin projelerini de tüm hızıyla sürdüren ASKİ Genel Müdürlüğü, bu kapsamda Yenimahalle Yakacık Doğu Bölgesi’ni içme suyuna kavuşturdu. Çalışmalar hakkında bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, sistemin 160 bin kişilik nüfusu besleyecek kapasitede olduğunu kaydetti. Bölgedeki kooperatiflerin taşıma su ile inşa edildiğini kaydeden Kılıç, “Burası imara açıldıktan sonra hemen yapılaşmanın başladığı bir bölge. Bu yeni proje ile 3 bine yakın konut suya kavuştu. Yeni yapılaşmalar olursa bu sayı artacak. Sistemimiz zaten 160 bin kişiye hizmet verecek kapasitede” dedi.
Kamil Kılıç, şöyle konuştu:
“Yakacık Doğu Bölgesi İçme Suyu Temin Projesi kapsamında, İvedik Su Arıtma Tesisleri’nden bölgeye 15 kilometrelik yeni bir hat döşendi. Hattın 10 kilometrelik bölümünde 100-500 milimetre çapında boru, 5 kilometrelik bölümünde ise 700-1000 milimetre çapında boru kullanıldı. Ayrıca hat üzerine 3 pompa istasyonu ve 4 su deposu inşa edildi. Su deposu ve istasyonlarının etrafını da onlarca ağaç dikerek yeşillendirdik. Çevreye duyarlı güzel bir iş ortaya çıktı.”
İçme suyu iletim projelerinin devam edeceği müjdesini veren Kılıç, Bağlum’a dönük yapılacak bir çalışmanın bu hattın devamı olarak planlanabileceğini kaydetti.