BAŞKENT’İN BEKLEDİĞİ SU YOLDA
Başkent’in, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğütarafından inşası gerçekleştirilen“Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi” yapım çalışmalarıyüzde 90 oranında tamamlandı.
27 Nisan 2018 Cuma 10:50GEREDE SUYU PROJESİ ADIM ADIM İLERLİYOR
GEREDE SUYUNUN ANKARA’YA ULAŞMASINA 3 KİLOMETRE KALDI
BAŞKENT’E DÜNYA’NIN EN UZUN İÇME SUYU TÜNELİYLE SU GETİRİLECEK
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI AKİF ÖZKAYA İLE ASKİ GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. CUMALİ KINACI BAŞKENT’İN İÇME SUYU İHTİYACININ KARŞILANACAĞI “ANKARA İÇME SUYU 2. MERHALE PROJESİ GEREDE SİSTEMİ” İNŞAAT ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU
ÖZKAYA:
“YÜZDE 90 ORANINDA İNŞAATI TAMAMLANAN GEREDE PROJESİ İLE ANKARA’NIN SU İHTİYACININ BÜYÜK BİR KISMI KARŞILANACAK”
KINACI:
“GEREDE SİSTEMİNİN DEVREYE GİRMESİYLE BİRLİKTE BAŞKENT’TE 2060 YILINA KADAR SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK”
“32 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDAKİ TÜNELLE GETİRİLECEK OLAN SU MEMBA SUYU KALİTESİNDE OLACAK”
Başkent’in, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğütarafından inşası gerçekleştirilen“Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi” yapım çalışmalarıyüzde 90 oranında tamamlandı.
Bolu Gerede Işıklı Regüratörü ile Ankara Çamlıdere Barajı arasında su taşıyacak 31 bin 592 metre uzunluğundaki isale hattı, dünyanın en uzun içme suyu tünel hattı olma özelliğine de sahip olacak.
YILDA 226 MİLYON METREKÜP SU GELECEK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (ASKİ) Prof. Dr. Cumali Kınacı ile birlikte Çamlıdere şantiye alanında yapımı gerçekleştirilen tüneli gezerek, incelemelerde bulundu.
Yapım çalışmalarına 2010 yılında başlanan ve bu yılsonunda tamamlanması planlanan isale hattı ile Çamlıdere Barajı’na yılda 226 milyon metreküp su getirilecek.
Proje kapsamında özel olarak dizayn edilen ve sadece bu projede kullanılmak üzere üretilen 200 metre uzunluğunda ve 600 ton ağırlığında binlerce parçadan oluşan Tünel Delme Makineleri (TDM) kullanılıyor. Her bir parçası yurt dışından getirilen TDM’ler, sert zeminlerde hızlı imalat yapabilen, kazı ve kaplama yapma özelliğine de sahip.
SUYUN BAŞKENT’E ULAŞMASINA 3 KİLOMETRE KALDI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara’nın uzun yıllar su ihtiyacının karşılanacağı Gerede İçme Suyu Projesi’nde sona yaklaşıldığını ifade ederek, “Bolu il sınırlarında bulunan Işıklı Regülatörü’nden 31 bin 592 metre uzunluğundatünelle Çamlıdere Barajına su getiriyoruz. Sadece bu projede çalışmak üzere üretilen 3 adet tünel delme makinesi (TDM) ile isale hattının yapımını gerçekleştiriyoruz” dedi.
“HEYELAN NEDENİYLE PROJEDE AKSAMALAR YAŞANDI”
İnşaat çalışmalarının çatlaklı, kırıklı ve su gelişlerinin yoğun olduğu zor zemin şartlarında devam ettiğini kaydeden Müsteşar Özkaya, oluşan heyelanlar nedeniyle çalışmalara zaman zaman ara vermek zorunda kaldıklarını ve bunun da inşaat çalışmalarını aksattığını bildirdi.
Yılsonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında tünelin, 28 bin 317 metrelik kısmının tamamlandığını açıklayan Müsteşar Özkaya, Çamlıdere bölümünde geriye kalan 3 bin 275 metrelik kısmında yapım çalışmalarının son sürat devam ettiğini söyledi.
PROJEDE YÜZDE 90 İLERLEME SAĞLANDI
Gerede Projesi yapım çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığını belirten Müsteşar Özkaya, şu bilgileri paylaştı:
“Tünel yapım çalışmalarında günde 14-14,5 metrelik ilerleme sağlıyoruz. Hesaplarımıza göre, bir aksilik olmazsa, İnşallah yapım çalışmaları, 2018 yılsonunda tamamlanacak. 2019 yılında Ankara’ya içme suyu sağlayacak bu tünel sayesinde uzun vadede Ankara’mızın su sorunu çözülmüş olacak.”
DÜNYANIN EN UZUN İÇME SUYU TÜNELİ
ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı da, Ankara için en önemli su kaynaklardan biri olan Gerede Projesi yapım çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, Başkentlilere güzel haberler vermek için çaba harcadıklarını kaydetti. Kınacı, “Dünyanın en uzun içme suyu tüneli inşa ediliyor. 4,5 metre iç çapına sahip tünelde suyun iletim kapasitesi ise 40 metreküp saniye. Bu da birgünde Ankara’nın 3 günlük su tüketiminin karşılanması anlamına geliyor” dedi.
2060 YILINA KADAR BAŞKENTİN SU İHTİYACI KARŞILANACAK
Genel Müdür Kınacı, Başkent’in su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak Gerede Projesi’nin devreye girmesiyle uzun süreli su sorunu yaşanmasının beklenmediğinin altını çizdi ve şöyle konuştu:
“2010 yılında yapımına başlanan proje oldukça zor jeolojik koşullar altında gerçekleştiriliyor. Japon kredisiyle ve tamamen Türk firmaları tarafından inşa ediliyor. Önümüzdeki yıl tamamlanarak devreye girmesiyle birlikte 2060 yılına kadar Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılaması öngörülüyor.”
MEMBA SUYU KALİTESİNDE
Gerede’den gelecek suyun gerek mineral içeriği açısından gerekse içilebilirlik açısından memba suyu kalitesinde olduğunu ifade eden Kınacı, özellikle kış aylarında çoğalan yüksek debideki suyun Çamlıdere Barajı’nda depolanacağını söyledi. 1milyar 200 metreküp kapasiteye sahip Çamlıdere Barajı’nın tam dolmasıyla, hiç yağmur yağmasa bile Ankara’nın tek başına 3 yıllık su ihtiyacını karşılayabileceğini vurgulayan ASKİ Genel Müdürü Kınacı, Kızılırmak suyu konusunda da önemli açıklamalarda bulundu:
“Bu durumun şöyle bir önemi var. Kızılırmak suyuna kuraklık olsa dahi ihtiyaç duymayacağız. Kızılırmak suyunu temin ederken pompaların çalışması için enerji kullanıyoruz. Bunun maliyeti de ne yazık ki Ankaralılara yansıyor. Bu maliyet proje sayesinde ortadan kalkmış olacak.”
GEREDE SUYUNDAN ENERJİ ÜRETİLECEK
Kızılırmak suyunun aksine Gerede sisteminde 104 metre yükseklikten akan suyu kontrol altına alarak, hidroelektrik santrali kuracaklarını ve bu sudan elektrik enerjisi üretileceğini açıklayan Kınacı, ASKİ tarafından kurulacak bu sistemin kendini 4yıl içinde amorti etmesini beklediklerini de vurguladı.
TEMİZ SU GELECEK
Evsel atıkların kaynağından alınması için isale hattı boyunca 9 kilometre uzunluğunda kanal döşeneceğini ifade eden Kınacı, şu bilgileri de verdi:
“Gerede sisteminde sanayi ve evsel atıklardan gelecek kirlilik su alma noktasında bertaraf edilecek. Bu yılsonuna doğru tamamlanması planlanan bu kanal ile kirlilik, derenin mansap tarafında atılacak. Böylece Ankara, kirli sudan hiç etkilenmemiş olacak. Temiz su musluklardan akacak.”
İÇME SULARI KONTROL ALTINDA
Ankara’nın içme ve kullanma suyunun korunması amacıyla İçme Suyu Havza Koruma Planları hazırlandığını belirten Kınacı, “Bu proje kapsamında hem su alınacak Işıklı Regülatörü’nün bulunduğu noktada hem de Çamlıdere Barajı’nın bulunduğu noktada İçme Suyu Havza Koruma Planlarıyla sularımızı da koruma altına almış olacağız” dedi.