BAŞKENT'İN İÇME SUYU PIRIL PIRIL, TERTEMİZ VE KALİTELİ
Başkent’in içme suyu her zaman tertemiz, pırıl pırıl ve güvenilir.
27 Mayıs 2014 Salı 10:32-YÜZLERCE ODAK NOKTASI, İVEDİK, PURSAKLAR VE ÇUBUK ARITMA TESİSLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE PAKET ARITMA TESİSLERİ ÇIKIŞLARINDAN ALINAN SU NUMUNELERİNDE YAPILAN FİZİKSEL, KİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK KONTROLLERİN TAMAMI STANDARTLARA UYGUN
Başkent’in içme suyu her zaman tertemiz, pırıl pırıl ve güvenilir. ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankaralıların, geçtiğimiz ay da (Nisan) musluklarından akan içme suyunun her zaman olduğu gibi tertemiz ve içilebilir nitelikte olduğunu açıkladı.
ASKİ yetkilileri, “Şehre verilen içme suyu her zaman olduğu gibi yine temiz ve içilebilir. Başkentliler, musluklarından akan suyu tereddüt etmeden güven içinde kullanabilirler” dediler.
Başkent’in içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan ASKİ’nin, her gün farklı noktalardan numuneler aldığını hatırlatan yetkililer, numunelerin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizleri yapılarak, suyun kalitesinin kontrol altında tutulduğunu kaydettiler.
ASKİ Genel Müdürlüğü ile Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Ankara’nın içme suyu şebekelerini kapsayan sabit odak noktaları ile İvedik, Pursaklar ve Çubuk arıtma tesisleri çıkışlarından nisan ayı süresince alınan su numunelerinin analiz sonuçları hakkında bilgi veren ASKİ yetkilileri, şunları ifade ettiler:
“Başkent’in farklı odak noktalarından her gün aldığımız su numunelerinin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerini akredite olmuş laboratuarlarımızda gerçekleştiriyoruz. Geçen ay da yapmış olduğumuz analizler sonucunda da Başkent içme suyunun, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına uygun olduğu bir kez daha belgelendi.”
Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’na bağlı Su Kalite Kontrol Şube Laboratuarı’nda şehir şebeke su analizlerinin, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve EEC (Avrupa Birliği Standartları) göz önüne alınarak yapıldığını vurgulayan yetkililer, “1-30 Nisan 2014 tarihleri arasında raporlaştırılan su analiz sonuçlarına göre Başkentliler, musluklarından akan suyu güven içinde tükettiler. Yüzlerce odak noktası, İvedik, Pursaklar ve Çubuk Arıtma Tesisleri başta olmak üzere paket arıtma tesisleri çıkışlarından alınan su numunelerinde yapılan fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik kontrollerin tamamının TSE’ye uygunluğu bir kez daha kanıtlandı” dediler.
DEĞERLER VE MİNERAL NİTELİKLERİ
İçme suyundaki değerler ve bazı minerallerin nitelikleri şöyle:
BULANIKLIK:
Bulanıklık estetik açıdan önemlidir ve suyun tadını etkiler. Sınır değerin üzerinde bulanıklık, sudaki tat bozukluğuna ve istenmeyen maddelerin varlığına işaret eder. ASKİ’nin Ankara’ya sağladığı içme suyunda bulanıklık İvedik Arıtma Tesisi çıkışında ortalama birim değerleri 0.26, Pursaklar Arıtma Tesisi çıkışında ise 0.35, Çubuk Arıtma Tesisi çıkışında da 0.39 olarak tespit edilmiş olup WHO (Dünya Sağlık Örgütü) bulanıklık değerinin üst sınırını 5, TS 266 ya göre 1.0, Sağlık Bakanlığı ise üst sınırı 1.0 olarak belirliyor. Bu veriler ışığında Başkentin içme suyunda bulanıklık değeri çok düşüktür.
SERTLİK:
Suyun tadını belirleyen en önemli parametrelerden biridir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü)
suyun sertliğini gösteren uygun Ph değerlerini 6.5 – 8.5, TS 266 6.5 – 9.5 arası, Sağlık Bakanlığı ise 6.5 – 9.5 arasında göstermektedir. Piyasada satılan hazır suların sertlik değeri 5 ila 15 F.S arasında değişmektedir. Başkentlilerin içtiği ASKİ suyu Ph değerleri İvedik Arıtma Tesisi çıkışında 7.29, Pursaklar Arıtma Tesisi çıkışında 7.70, Çubuk Arıtma Tesisi 7.78 olarak belirlendi.
SÜLFAT, KLORÜR:
Suyun tadını etkileyen parametrelerdendir. Klorür, sodyum ile birlikte vücudun dengesinde etkilidir. İvedik Arıtma Tesisi çıkışında ortalama sülfat değeri (mg/l) 41.76, Klorür değeri 19.44, Pursaklar Arıtma Tesisi çıkışında sülfat 23.3, klorür 8.05, Çubuk Arıtma Tesisi çıkışında ise sülfat ortalama 23.3, klorür ise 7.06 olarak ölçüldü.
WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü), TS 266 ve sağlık Bakanlığı’nın hem sülfat hem de klorür için belirledikleri ortak üst sınır değeri 250 referans alındığında şebeke suyundaki sülfat ve klorür değerlerinin üst sınır değerlerin çok altında olduğu görülüyor.
SODYUM:
Vücut dokularını esnek tutar vücuttaki su miktarını ayarlar. İvedik Arıtma tesisi çıkışında ortalama sodyum değeri (mg/l) 16.3, Pursaklar Arıtma Tesisi çıkışında sodyum 8.2, Çubuk Arıtma Tesisi çıkışında ise sodyum ortalama 8.5.
WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü), TS 266 ve sağlık Bakanlığı’nın hem sodyum için belirledikleri ortak üst sınır değeri 200 referans alındığında sodyum değerinin de üst sınırın çok altında olduğu görülüyor.
KALSİYUM, MAGNEZYUM:
Kemik ve diş yapısının gelişmesinde etkilidir. Kansızlıkta ve sinirlerin adale hücrelerine nakledilmesinde önemli rol oynar. Özellikle çocukların ve yaşlıların kemik yapısında büyük önem taşımaktadır. Magnezyum ise sinirleri kas hücrelerine iletir. Ayrıca bedenin sakin olmasını da sağlar.
İvedik Arıtma Tesisi çıkışında ortalama kalsiyum değeri (mg/l) 31.1, magnezyum değeri 7.37, Pursaklar Arıtma Tesisi çıkışında kalsiyum 45.17, magnezyum 14.3, Çubuk Arıtma Tesisi çıkışında ise kalsiyum ortalama 43.0, magnezyum ise 17.6 olarak içme suyu ile ilgili uluslararası ve ulusal değerlendirmelerde herhangi bir sınır değer istemeyen yararlı mineralleri de barındırıyor.