Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Buğdaydan Büfeye Halk Ekmeğin Öyküsü….

-Sofralarımızın Vazgeçilmez Besin Maddesi Ekmek, Halk Ekmek Fabrikalarında Buğdaydan Soframıza Kadar Tüm Kalite Sağlık ve Hijyen Kontrollerinden Geçerek Geliyor -Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Otomatik Makinelerle, Eldeğmeden Üretilen Sağlıklı Ve Lezzetli Ekmeği, Başkentliye Ekonomik Fiyatı İle Sunuyor

03 Mart 2011 Perşembe 11:29
Buğdaydan Büfeye Halk Ekmeğin Öyküsü….

Sofralarımızın vazgeçilmez misafiri ekmeğin, buğdaydan, una, undan sofralarımıza kadar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nda el değmeden yapılan üretimi aşama aşama görüntülendi. Hijyenin, temizliğin ve lezzetin buluştuğu Halk Ekmek Fabrikası, lezzet deposu ekmeklerini tüketme ayrıcalığını yaşayan ve ekmeğin undan başlayıp sofralara kadar yolculuğunu merak eden Başkentliler için kapılarını açtı.
Birçok konuda olduğu gibi Ankaralılar bu konuda da çok şanslı. Çünkü Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası tarafından el değmeden otomatik makinelerle üretilen, lezzet ve sağlık deposu ekmekleri tüketme şansı Başkentliler için bir ayrıcalık. Buğdayın önce una, sonra ekmeğe ve en son da sofralarımıza yolculuğunu hijyenin, temizliğin ve lezzetin buluştuğu Halk Ekmek Fabrikaları’nda görüntüledik.


İşte Ekmeğin Ankara Halk Ekmek Fabrikası’ndaki öyküsünün fotoğrafları :  
1.JPG
EKMEĞİN İLK AŞAMASI
Fabrikanın ihale şartnamesine uygun olan unlar, yurdun değişik yerlerinden kamyonlara yüklenerek Fabrika’nın dev depolarına ulaştırılıyor.

2.jpg
UNLAR İNCELENİYOR
Bu unların numuneleri, Fabrika bünyesinde bulunan ve son teknoloji araçların kullanıldığı AR-GE laboratuarında değişik analiz ve incelemelere tabi tutuluyor. Un, maya, tuz, kepek ve Fabrika’da üretilen ekmek çeşitlerinin incelendiği AR-GE laboratuarında incelenen un numuneleri, şartnameye uygunsa un deposuna alınıyor.

3.jpg
HAMUR KAZANLARI
Artık ekmeğimiz yavaş yavaş şekilleniyor. Silolara alınan unlar, otomatik kantarda tartılıp, kazanlarda su, maya ve tuz katılarak el değmeden hamur haline getiriliyor.

4.jpg
TEK TEK KESİLİYOR
El değmeden, otomatik makinelerle aşama aşama ekmeğe yolculuğun bundan sonraki adımı, makinelerde yoğrulan hamurun yine makinelerle kesilmesi ve konik ile yuvarlanıp ara dinlenme ünitesinde dinlenmeye bırakılması oluyor. 

5.jpg
HAMURDAN EKMEĞE
Ekmek hamuru şekline dönüşen un fermantasyon tüneline giriyor ve burada bekleyerek mayalanıyor.

6.jpg
EKMEKLER ÇİZİLİYOR
Ekmek üzerine bıçak atma işlemi. Bu işlem ile pişirme sırasında ekmekte oluşacak gaz çıkışına yol verilmiş oluyor ve ekmeğin daha iyi pişmesi sağlanıyor.

7.jpg
FIRINDA YOLCULUK
Sofralarımıza misafir olacak ekmeklerin son aşamaları. Bu uzun yolculuğun en güzel görüntü veren kısmı. Ekmekler yine el değmeden özel tünel fırınlarda pişiyor, toplanıyor ve sona doğru yaklaşıyor.

8.jpg
EKMEK GÜVENLİĞİ
Fırında pişen ekmekler kasalara konulmadan önce metal dedektörden geçiyor. Makinelerle üretilen ekmek içinde bulunabilecek herhangi bir yabancı metal, böylelikle belirlenip hatalı ekmekler ayrılıyor. Ekmekler, bir insanın X-Ray cihazından geçmesi gibi dedektörden tek tek geçiyor.

9.jpg
SATIŞ BÜFELERİNE YOLCULUK
Un silosundan kasalara kadar el değmeden son derece sağlıklı ve hijyen olarak otomatik makinelerde yapılan üretim sona geldi. Artık ekmekler kasalara konulup kamyonlara yüklenerek Halk Ekmek Satış Büfeleri’ne ulaştırılacaklar. Başkentiler de lezzet, sağlık ve hijyenin buluştuğu ekmeklerine kavuşmanın keyfini yaşayacaklar.

10.jpg
KASALAR YENİDEN YIKANIYOR
Ekmekler tüketiciye ulaştı. Kasalar ise geri geldi. Artık kasalar yeni ekmekler için yeniden dezenfekte edilme aşamasında. Halk Ekmek Fabrikası’nın hijyeni her aşamada geçerli. Büfelere giden kasalar daha sonra fabrikaya döndüğünde, özel kasa yıkama makinelerinde buhar ve deterjan destekli olarak yıkanıp dezenfekte ediliyor.