Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Ankara’nın değişik yerlerinde kamu mallarına verilen zararları tespit etmek amacıyla toplanan Hukuk ve Tarifeler Komisyonu, raporunu hazırlayarak Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine sundu. Meydana gelen tahribat ve bu tahribatın boyutları en az 1 milyon adet basılması-dağıtılması planlanan “Büyükşehir Ankara” Bülteni’nde duyurulacak.

16 Haziran 2013 Pazar 00:00
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
-GEZİ PARKI EYLEMLERİ NEDENİYLE ANKARA’NIN DEĞİŞİK YERLERİNDE KAMU MALLARINA VERİLEN ZARAR, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BÜLTENİ 1 MİLYON ADET BASILIP, DAĞITILARAK HALKA ANLATILACAK
-KENTİN 50 NOKTASINA VİTAMİN SHOPLAR YERLEŞTİRİLECEK
Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Ankara’nın değişik yerlerinde kamu mallarına verilen zararları tespit etmek amacıyla toplanan Hukuk ve Tarifeler Komisyonu, raporunu hazırlayarak Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine sundu. Meydana gelen tahribat ve bu tahribatın boyutları en az 1 milyon adet basılması-dağıtılması planlanan “Büyükşehir Ankara” Bülteni’nde duyurulacak.
 
Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanarak, kent gündemine ilişkin önemli konuları ele aldı. Toplantıda, Gezi Parkı protestoları nedeniyle Ankara’nın farklı noktalarında kamu mallarına verilen zararların tespitine ilişkin Hukuk ve Tarifeler Komisyonu raporu açıklandı.
 
Yapılan incelemeler neticesinde son zamanlarda meydana gelen olaylar sonucu gerek belediyeye ait mallar, gerekse kamu mallarının tahrip edildiğini belirten Komisyon üyeleri, CHP grubunun muhalif oy verdiği raporda öncelikle “Failler ve sorumluların cezalandırılması, zararın tazmini için yargı mercileri önünde davacı ve şikayetçi olmak, temel haklardan  ‘hak arama hürriyetinin’ bir sonucudur. İdare, zararın tespiti ve tanzimi için yasal yollara başvurabilir” ifadelerine yer verildi.
 
“Kent içinde tahribat yapan ve yapılmasını tahrik eden vatandaşları sağduyuya çağırmak, kent içerisinde yapılacak muhtemel tahribatları engellemek ve vatandaşların kamu malına sahip çıkmasını sağlamak” amacıyla çeşitli önerilerin dile getirildiği raporda, öncelikle en az 1 milyon basılacak Büyükşehir-Ankara adlı yayın organında duyuru yapılması ve dağıtılması dile getirildi.
 
Ayrıca,  konu ile ilgili olarak internet sitesi, gazeteler ve dergilere ilanlar verilmesi, bu suretle bunları yapanların sükunete davet edilmesi gerekliliğinin de ifade edildiği raporda “Büyükşehir-Ankara Bülteni’nin yabancı lisanlara çevrilerek uluslar arası yanlış anlamaları engelleyecek tarzda yabancı basın kuruluşları, yabancı parlamenterler ve yurt dışında uygun görülecek yerlere gönderilmesi, bu arada vatandaşların aslı olmayan provokatif tahriklere kapılmaması için özellikle tweeterda yayınlanan ve aslı olmayan, insanları tahrik edici tweetlerden örnekler verilmesi sureti ile bu tip tahriklere bundan sonra kapılmasının engellenmesi için gerekli çalışmaların Belediye Başkanlığınca yapılması uygun görülmüştür” denildi.
 
Raporun gündeme alınmasının ardından Gezi Parkı ve bağlantılı eylemlere ilişkin CHP, MHP ve AK Partili meclis üyeleri ile grup başkanvekilleri görüşlerini açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak, muhalif oy vermelerinin nedenlerini açıklarken, MHP Grup Başkanvekili Hamit Yavuz, rapora destek verdiklerini ifade etti.
 
Son sözü alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ayhan Yılmaz ise şunları söyledi:
“Özgürlükleri savunmak haktır, ancak bunu yaparken hiç kimsenin bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin kamu mallarına zarar verme hakkı yoktur. Bizim burada konuşmaya çalıştığımız konu da bu. Ankara’da gösteri yapılabilecek yerler belli. Eylemler gerçekten kanunların belirlediği yerlerde yapıldı da polis gelip gaz sıktıysa, farklı muamele yapıldıysa ben de buna karşıyım. Ama Kızılay meydanında gösteri yapıyorsunuz. İzinsiz yapıyorsunuz, polis ne yapacaktı? Gösterinin izni yok. Görüntüleri basından biz de takip ettik. Bazı polislerimiz canını zor kurtarıyor. Orantısız güç bazı gruplarca polise de yapılmış. Linç edilmeye çalışılmış.
Herkes bir ders çıkartsın ülkemiz adına. Kesinlikle birileri bir başkasına öteki muamelesi yapmasın. Başka Türkiye yok.”
 
Görüşmelerin ardından Hukuk ve Tarifeler Komisyonu raporu oy çokluğu ile kabul edildi.
 
Toplantıda, komisyona hafta başında havale edilen, gündeme ilişkin bir başka rapor daha ele alındı. Eylemlerde yakılan 6 adet BELSO arabası yerine meyve suyu satışı için kentin 50 noktasına Vitamin Shop adı verilen büfeler ve arabalar konulmasına ilişkin komisyon raporu da oybirliği ile karara bağlandı.
-ŞAMPİYON SPORCULARA ÖDÜL
Meclis toplantısında alınan diğer kararlar ise şöyle;
Gürcistan’ın Tiflis şehrinde 19-24 Mart 2013 tarihlerinde yapılan Avrupa Güreş Şampiyonasında 1. olan Rıza Kayaalp ve Taha Akgül’e mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait 1’er ev, aynı şampiyonada 3. olan Fatih Üçüncü ile Sezer Akgül ile bu sporcuların antrenörlerine de ödül yönetmeliğinde belirtilen miktar oranında ödül verilecek.
 
2012-2013 sezonunda Türkiye Kupasını alarak, kulübünü ve Ankara’yı Avrupa EHF’de temsil etme hakkı kazanan Büyükşehir Belediyesi Ankara Spor Kulübü Derneği Hentbol Kulübü’ne 500 bin TL ödül verilecek.
 
Büyükşehir Belediyesi bütçe imkanları doğrultusunda, çevre düzenlemeleri ve asfalt gibi yatırımlar için talepleri doğrultusunda Çamlıdere Belediyesi, Karaşar Belediyesi, Kırşehir İli Kaman ilçesi Hamit Belediyesi ile Çankırı Belediyesi’ne yardım edecek.
 
26-27 Haziran tarihleri arasında Ankara’da yapılacak “Avrupa Gençlik Belediye Meclisleri Forumu’na” Büyükşehir Belediyesi destek verecek.