Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Meclisi…

-ANKARA-KONYA BELEDİYELERİ ARASINDA TURİZMİN TEŞVİK EDİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILACAK -50.YIL KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ KAPSAMINDA EVLERİ AFETE MARUZ KALAN VATANDAŞLARA 300 TL KİRA YARDIMI YAPILACAK -1,5 YIL İÇİNDE 3 AYRI GÜZERGAHTA TELEFERİK YAPILACAK

14 Şubat 2012 Salı 13:59
Büyükşehir Belediye Meclisi…

Ankara Belediye Meclisi’nde, Ankara ve Konya Belediyeleri ile Devlet Demiryolları arasında hızlı tren kullanılarak turizmin geliştirilmesi, Başkent’in toplu ulaşımına katkı sağlayacak 3 farklı noktaya teleferik yapılması, 50 yıl Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kalan bölgede meydan gelen toprak kaymaları sonucu evlerini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlara 300 TL’lik kira yardımı yapılması kararı alındı.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilk gün toplantısı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında gerçekleştirildi.

-“ANKARA VE KONYA ARASINDA TURİZM TEŞVİK EDİLECEK ”

Belediye Meclisi’nde Ankara ve Konya Belediyeleri ile Devlet Demiryolları arasında, iki kent arasında turizmin geliştirilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalanması görüşüldü. Önerge olarak Meclis gündemine gelen, “Ankara ve Konya arasında hizmet vermeye başlayan hızlı trenin kullanılarak turizmin geliştirilmesi, karşılıklı kültürel bağların güçlendirilmesi tarihi yerlerin tanıtılması amacıyla Ankara’ya gelecek gruplara rehberlik edilmesi ve indirimli olarak ulaşımların sağlanması” konusu oylanarak oy birliği ile karara bağlandı.

-“BELEDİYE BORÇLARI İÇİN HAZİNE İLE ANLAŞILACAK”

Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO ve ASKİ’nin Hazine Müsteşarlığı’na olan borçlarının ilgili kanunlar çerçevesinde uzlaşarak ödenmesi konusunun görüşülmesi sırasında Başkan Gökçek, belediyeye dönemine ait yurt dışı kredi tahvil satışı kaynaklı borçlar ve diğer borçlardan feragat edilmesi hakkında meclis üyelerine bilgi vererek, daha önce belediyenin Hazine ile anlaşma yapmadığını belirterek, “Anlaşma yapılmadığı için faiz yükü devam ediyordu. Ama arada çıkan bir kanun ile bu yetkiyi bir kez daha aldık. Uzun süre görüşmeler sonucunda, diğer belediyelere ne yapılıyorsa, birebir bize de aynısı yapılmak suretiyle borçlarımızda otomatik olarak azalma oluyor. Uzlaşma sonucunda da belediye gelirlerinde yüzde 25 kesinti yapılacak. Rakamda aşağı yukarı. 2.2 ile 2.4’ten yaklaşık 1’lere kadar inmiş olacak” dedi. Önerge meclis üyeleri tamamın evet oyu ile karara bağlandı.

-50. YIL’DAKİ AFET MAĞDURLARINA 300 TL  KİRA YARDIMI

Belediye Meclisi’nin görüşülen önemli bir diğer konuda, 50. yıl Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında meydana gelen heyelan konusu oldu. Proje kapsamında bulunan Mamak  Şehit Cengiz Topel Mahallesi ile Çankaya 50. yıl bölgelerini kapsayan bölgede  toprak kayması sonucunda heyelan oluştuğu belirtilerek, “Bölgede evleri yıkılan ve yıkılma tehlikesi sonucu evlerini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlara aile başına aylık 300 TL kira ile doğabilecek her türlü yardımın yapılması” konusu tüm üyelerin evet oyu ile karara bağlandı.
Konuya ilişkin bilgi veren Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mamak bölgesinde heyelan sonucu 125 evin kullanılamaz duruma geldiğini belirterek, “Geçen Perşembe gününden itibaren bölgede afet çalışmaları yapılıyor.  Şu ana kadar kaymalar artarak devam ediyor. 125 gecekondu hasarlı olduğu için boşaltıldı. Bazı ağır hasarlı olan evlerden eşyaları çıkaramadık. 57 daireyi başka yerlere taşıdık” dedi.

-BAŞKENT ULAŞIMINA TELEFERİKLİ DESTEK

Başkent şehir içi ulaşımına ilişkin verilen önergede ise Başkent nüfus yoğunluğunun ve araç sayısının her geçen gün arttığı belirtilerek, alternatif ulaşım olarak teleferik konusu gündeme geldi. Meclis üyelerine okunan yazıda, “Dikmen ve Yenimahalle gibi kot farklılığının bulunduğu bölgelerde metro yapımı yüksek mahiyette bulunmaktır. Kısa ve orta mesafelerde mevcut toplu taşıma araçlarına yardımcı olmak amacıyla Dünyanın 5 kıtasında uygulanan ciddi kot farklılıklarının bulunduğu noktalarda yapım maliyeti düşük, inşaatı çabuk, çevreci, ideal bir ulaşım aracı olan şehir içi ulaşımda teleferik sistemi kullanılmaktadır. Dikmen Kızılay, Yenimahalle-Şentepe ve Siteler- Karapürçek arasındaki ulaşımının teleferik sistemi ile yapılması düşünülmektedir” denildi.

-TELEFERİK 1,5 YILDA 3 AYRI GÜZERGAHTA YAPILACAK

Oylama öncesi konuya ilişkin meclis üyelerine bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, doğalgazlı 250 otobüsün daha imzalanan sözleşmeyle EGO’nun araç filosuna katılacağını  ve
toplu taşımacılık konusunda yeni  bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Ankara’da düzgün hatlarda seri gidip gelecek otobüsleri hizmete vereceğiz. Mesela Mamak bölgesinde Çevre Yolu’nun hemen altından kalkacak, siteler istikametinden gelerek Sıhhiye ve Kızılay’a kadar bu metrobuslar hizmet versin istiyoruz. Bu hatta daha önce tramvay düşünüyorduk, ama bu araçlar daha iyi olacak.
Ayrıca Altındağ’ın üst tarafındaki Karapürçek tarafından gelecek yolcuları da Siteler’e teleferikle indireceğiz. İkincisi Dikmen Vadisi’ni yap işlet ile vereceğiz. Daha önce de sizlerle bu konu üzerinde anlaşmaya varmıştık zaten. Bir diğeri Yenimahalle – Şentepe üzerinden bir güzergah var. Burada da 4 veya 5 durak olacak. Yolcuları Şentepe’den toplayarak, metroya getirecek ve aynı biletle metrodan devam edilebilecek. Bu 3 güzergahı da 1,5 yıl içinde bitirmek istiyoruz.”
Yapılan oylamanın ardından ise önerge oy çokluğu ile karara bağlandı.
EGO’nun otobüs filosuna katılan doğalgazlı yeni otobüslerin tamamının engellilere de uygun olacağını ifade eden Başkan Gökçek, engelliler için Temmuz ayı itibari ile cadde ve sokaklarda belli işlerin yapılacağını ve Büyükşehir Belediye Binası’nın da bu hafta itibariyle uzmanlar tarafından incelenerek, engelliler için yeniden düzenleneceğini ve Türkiye’deki ilk engelli akıllı binası olması için çalışmaların başlatılacağını söyledi.
Başkent toplu taşımına ilişkin açıklamalarına devam eden Başkan Gökçek, beldelerden şehre gelen toplu taşıma araçları ile ilgili de yeni bir uygulama yapacaklarını vurgulayarak, “9 metrelik otobüs kullanmalarına izin vereceğiz.  Otobüs sistemine enterge olsunlar. Bunu kabul edenlerin otobüslerine de manyetik ödeme için cihazlar koymayı düşünüyoruz. Kabul edenlere bu hakkı vereceğiz ve daha sonra hukuki olarak durumu görüşeceğiz” diye konuştu.

-GÜVENPARK İÇİNDE 135 METRE YÜKSEKLİĞİNDE DÖNME DOLAP…

Avrupa’nın en yüksek dönme dolabı olarak bilinen ve Londra’da bulunan 135 metre yüksekliğindeki London Eyes benzeri bir dönme dolabın Kızılay’daki Güvenpark’ın içinde uygun olan bir alana yapılması konusu da Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Belediye Meclisi’ne önerge olarak gelen konu hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, sistemin, Kızılay Güvenpark içinde ağaçların bulunmadığı Büyükşehir Belediyesi’nin iftar çadırını kurduğu alana yapılmasının düşünüldüğü söyledi. Kurulacak bu dönme dolapla Başkentlilerin her mevsim muhteşem bir atmosferde Ankara’nın 40 kilometrelik bir alanını görebileceğini kaydeden Başkan Gökçek, sistemin Başkent turizmine çok büyük bir katkı sağlayacağını kaydetti.
Dönme dolaba ilişkin Meclis üyelerine teknik bilgiler de veren Başkan Gökçek’in açıklamasının ardından, sistemin yerinde incelenmesi için uzmanlar ve belediye meclis üyelerinden oluşan bir heyetin Londra’ya gitmesi de karara bağlandı.

-BELEDİYE MECLİSİ’NDE ALINAN DİĞER KARARLAR…

Belediye Meclisi’nde üyelerin de katılımıyla alınan diğer bazı kararlar şöyle:

-Aile Yaşam Merkezleri’nin bir yenisinin de Altınpark Fuar alanı içinde açılması,
-Ekmek büfelerinin aylık geliri 1000 TL altında veya hiçbir geliri olmayanlara verilmesi,
-İki çocuklarını evlerinde çıkan yangında kaybeden aileye yardımda bulunulması
-Ankara’nın kardeş şehirlerinden olan Küba’nın Başkenti Havana ile Şili’nin Başkenti Santiago’ya kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için belediye meclis üyelerinin de içinde bulunduğu bir grup ile ziyaret gerçekleştirilmesi,
-Nallıhan İlçesi Çayırhan beldesi sınırları içersinde yapılacak park ve bahçelerde kullanılmak üzere şehir mobilyaları alınması.