Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan "Makineli Kırkım Şampiyonası"na ev sahipliği yapıyor. Makineli kırkımın yaygınlaşması ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesi amacıyla, 28-29 Mayıs günlerinde, Türkiye genelini kapsayan Kırkım Şampiyonası düzenlenecek.

22 Mayıs 2016 Pazar 10:12
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI


-ANKARA, KIRKIM ŞAMPİYONASINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR…
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ AMACIYLA, TÜRKİYE GENELİNİ KAPSAYAN KIRKIM ŞAMPİYONASI DÜZENLİYOR
-ŞAMPİYONA, 28-29 MAYIS GÜNLERİNDE BEYPAZARI KARAGÖL'DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
-KIRSAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANI GÜVEN;
-“KIRKIMCILARIN SAYISI ARTTIKÇA, YAPAĞI VE TİFTİKTE,
KIRKIMDAN KAYNAKLI KALİTE KAYBI SIFIRA İNDİRİLECEK”
-ŞAMPİYONADA DERECEYE GİREN KIRKIMCILAR, YURTDIŞINDA OSMANLISPOR FORMASIYLA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK

kirpma.jpgAnkara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan "Makineli Kırkım Şampiyonası"na ev sahipliği yapıyor. Makineli kırkımın yaygınlaşması ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesi amacıyla, 28-29 Mayıs günlerinde, Türkiye genelini kapsayan Kırkım Şampiyonası düzenlenecek.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven, Türkiye’de 42 milyon küçükbaş hayvanın tamamının yılda en az bir kere kırkıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Ancak Türkiye’de kırkımcı sayısı yetersiz. Kırkım sezonunda profesyonel kırkım yapan kişiler çok yoğun çalışırken, yetiştiricilerimiz kırkımcı bulmakta zorlanıyor. Kırkımcı açığını kapatmak, daha hızlı, sağlıklı, doğru, tiftik ve yapağıya zarar vermeden kırkım yapmamız için makineli kırkımın yaygınlaşması gerekiyor. Ankara olarak Türkiye’ye bu alanda öncülük ettik.”
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sayesinde, Başkent'in, kısa sürede makineli kırkımın en yaygın yapıldığı iller arasına girdiğini bildiren Güven, şöyle devam etti:
“Türkiye’de yetiştirici, 42 milyon hayvanın kırkımı için profesyonel kırkımcılara 100 milyon TL’ye yakın bir ücret öderken, tam anlamıyla ödediği ücretin karşılığını da alamıyor. Zamanında kırkımcı bulamıyor, çoğu eğitimsiz olan kırkımcılar, sağlıklı ve doğru kırkım yapamıyor. Eğitimler ve ulusal kırkım şampiyonası gibi etkinliklerle, bu alanda kapasiteyi artırmayı ve yetiştiriciyi bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.”

-KIRKIM, HAYVAN SAĞLIĞI VE GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ
Güven, gelişmiş ülkelerde 100 yılı aşkın süredir küçükbaş hayvan kırkımının makineyle yapıldığını kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Kırkım sayesinde hayvanlar ısınan havalarla birlikte rahatlar, sağlıklı olur, dolayısıyla verim artışı sağlanır. Kırkım sonrası elde edilen yapağıyla da gelir elde edilir.
Kırkımın geç yapılması durumunda ise havaların ısınmasıyla birlikte yapağı ya da tiftik dökülür, hayvanların verimi düşer, yem tüketimi ve yemden yararlanma derecesi azalır. Yanlış yapılan kırkım, hayvan sağlığını da tehlike atar. Kırkımın mutlaka belli zaman ve sürede yapılması gerekiyor.
Eğitimli kırkımcılar ve makineli kırkımla, hem et ve sütte verim artışı sağlamak, hem de tiftik ve yapağı ile daha karlı küçükbaş hayvancılık yapmak mümkün. Kırkımda, Türkiye’ye özgü standartları belirlemeyi ve bu standartlara uygun kırkım yapan kişiler yetiştirmeyi hedefliyoruz."
Özgür Güven, Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen eğitimler sonrası, sertifika almaya hak kazanan kırkımcıların sayısı arttıkça, yapağı ve tiftikte kırkımdan kaynaklı kalite kaybının sıfıra indirileceğini de belirtti.
Türkiye geneli düzenlenecek olan “Kırkım Şampiyonası”nda dereceye giren kırkımcılar, Osmanlıspor formasıyla Türkiye’yi yurtdışındaki müsabakalarda temsil edecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MAKİNELİ KIRKIMIN YAYGINLAŞMASI