Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

Büyükşehir Belediyesi, Ankara’da arıcılığın geliştirilmesi amacıyla bir yandan boş arı kovanı dağıtırken, üreticilerin arılı hale getirdiği kovanları da satın alarak kura sonucu yeni sahipleriyle buluşturuyor.

24 Şubat 2016 Çarşamba 13:10
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ANKARA’DA ARICILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA BİR YANDAN ÜRETİCİLERE BOŞ KOVAN DAĞITIRKEN, OĞULLU ARI KOVANLARINI DA SATIN ALARAK YENİ ÜRETİCİLERLE BULUŞTURUYOR
-10 BİN BOŞ KOVANIN 6 BİNİNİ DAHA ÖNCE DAĞITAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 4 BİN KOVANIN DAĞITIMINI DA YAPACAK
-KAZAN İLÇESİ’NDE DÜZENLENEN TÖRENLE İLK ETAPTA 28 KİŞİYE 10’AR ADET OĞULLU ARI KOVANI VERİLDİ
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETER YARDIMCISI NAZLI ERGÜL:
" TELEVİZYONLARDA İZLEDİĞİMİZ 5 LİRAYA SATIŞI YAPILAN BAL ÜRETİMİ DEĞİL GERÇEK BİR BAL ÜRETİMİ YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ.”

ari_kovani_2.jpgBüyükşehir Belediyesi, Ankara’da arıcılığın geliştirilmesi amacıyla bir yandan boş arı kovanı dağıtırken, üreticilerin arılı hale getirdiği kovanları da satın alarak kura sonucu yeni sahipleriyle buluşturuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı Ergül, "Televizyonlarda izlediğimiz 5 liraya satışı yapılan bal üretimi değil gerçek bir bal üretimi yapılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Başkent’te bal üretiminin artırılması ve Ankara balının yaygınlaştırılması için etkin bir proje uygulayan Büyükşehir Belediyesi, daha önce 6 bin boş kovan dağıtırken, 4 bin kovanın dağıtımını da gerçekleştirecek. Büyükşehir Belediyesi, dağıtılan kovanları oğullu hale getiren üreticilerden satın alarak kura ile yeni üreticilere yüzde 25 katkı payı ile veriyor. Bu amaçla ilk etapta Kazan İlçesi’nde düzenlenen törenle 28 kişiye 10’ar adet oğullu arı kovanı dağıtıldı. Oğullu arı kovanı dağıtımı diğer ilçelerde de devam ediyor.
Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve tüm ilçelerde hafta boyunca devam edecek kura törenlerinin ilki Kazan’da gerçekleştirildi. Kazan Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kura törenine, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı Ergül, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı Kalkınma Projeleri Şube Müdürü Mevlüt Oğuz, mahalle muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

-4 BİN ARIKOVANI DAHA DAĞITILACAK
“Ankara Çok Ballı” sloganıyla başlatılan projenin kura töreninde, proje hakkında bilgi veren Kalkınma Projeleri Şube Müdürü Mevlüt Oğuz, 10 bin arı kovanından 6 bin adedini daha önce üreticilerle buluşturduklarını hatırlattı, geri kalan 4 bin kovanın da dağıtımının yapılacağı müjdesini verdi.
Bu süreçte uygulanan prosedürleri anlatan Oğuz, “Daha önce dağıttığımız 6 bin boş arı kovanlarını çiftçilerimizden oğullu olarak geri satın alıyoruz. Aldığımız dolu arı kovanlarını tekrar çiftçilerimize toplam bedelin yüzde 25’i, yani yaklaşık 90TL olan katkı payı ödemeleri sonrasıveriyoruz. Bu dağıtımda, haksızlık olmaması ve farklı düşüncelere çekilmemesi için de kura yöntemi ile yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak amacımız Ankara’da tarım ve hayvancılık gibi arıcılığı da geliştirmek”dedi.

-HER ÇİFTÇİYE 10 ADET ARIKOVANI…
Arı kovanı talep etmek için Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği üyesi olmak, Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerine müracaat etmek gerektiğini belirten Mevlüt Oğuz, Kazan’da, 242 Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği üyesinin başvuruda bulunduğunu belirtti.
Şube Müdürü Mevlüt Oğuz, “Rakamlar ilçelere göre değişkenlik gösterebiliyor. Kazan ilçemiz için 28 çiftçimize 10’ar adet arıkovanı dağıtımı yapmıştık. Şimdi o arı kovanlarını yeni hak sahiplerine dağıtıyoruz. Çekilecek kurayla 28 asil, 14 yedek hak sahibini belirledik. Dağıtımların yapılmasının ardından denetimler ve eğitimler de devam edecek” diye konuştu.

-“ARICILIK 13 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN BİR MESLEK”
Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı Ergül de arıcılığın tarihinin 13 bin yıl öncesine dayandığını söyledi. Televizyonlarda 5 liraya satılan ballardan üretmek istemediklerini belirten Nazlı Ergül, şunları kaydetti:
“Bizim için arıcılık çok önemli. Ankara’nın bütün ilçelerinde çalışma yapıyoruz. Kuradan geçen çiftçilerimize eğitimler verilecek. Çünkü teknolojinin de vereceği bir destekle arıcılık yapılmasını istiyoruz. Televizyonlarda izlediğimiz 5 liraya satışı yapılan bal üretimi değil gerçek bir bal üretimi yapılması için çalışmalar yapıyoruz.”

-“ARICILIKTA EĞİTİM ÖNEMLİ”
Aralarında yıllardır arıcılık yapanların da ilk defa yapmak isteyenlerin de bulunduğu 28 arıcı, bu mesleği yapmak için en önemli unsurun eğitim olduğunu söylerken, eğitimsiz arıcıların arıları telef edebileceklerini kaydettiler.
Hasan Çiğdem isimli üretici, 5-6 yıldır arıcılık yaptığını ifade ederek, “Şu anda 50-60 adet kovanım var. Arılar çocuk gibidir. Bakmazsan ölürler. Çok ilgi isterler. Eğitim olmadan yapılacak meslek değil. Arı, koyun, keçi gibi bir hayvan değil. Bu projeyi başlatan herkese teşekkür ederim” derken, Ömer Özden ise, “Çocukluğumda bir dönem arıcılık yaptım. 1 adet kovanım var. Bu projeler Kazan’da arıcılığı geliştirecektir. Vatandaş arayış içerisinde. Arıcılık yapabilecek olana güzel bir meslek. Benim uzun zamandır hevesim vardı, Büyükşehir Belediyesi de buna vesile oldu. Çok teşekkür ederim”diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK
BÜYÜKŞEHİR’DEN ARI ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK DESTEK