BÜYÜKŞEHİR'İN BAHÇIVANLIK KURSU BAŞLADI
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 1994 yılından beri düzenlenen “Bahçıvanlık Kursu”nun bu yılki birinci dönem dersleri başladı.
20 Nisan 2015 Pazartesi 15:04-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN 12 YILDIR GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN BAHÇIVANLIK KURSU’NUN BU YILKİ 1. DÖNEM DERSLERİ BAŞLADI
-ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANI BİRCAN: “HALK ARASINDA HERKES YEŞİLDEN AZ BUÇUK ANLAR AMA ÖYLE DEĞİL. HER ŞEYİN BİR TEKNİĞİ VAR, YAPILMASI GEREKEN KURALLARI VAR. BİZ DE BURADA BU KURALLARI ÖĞRETECEĞİZ”
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 1994 yılından beri düzenlenen “Bahçıvanlık Kursu”nun bu yılki birinci dönem dersleri başladı.
Yoğun bir başvurunun olduğu Bahçıvanlık Kursu’nun, Ulus Yüzüncü Yıl Çarşısı’ndaki 5 günlük teorik eğitiminde; Çevre Bilgisi, Bitki Koruma, Budama Teknikleri, Salon Bitkileri, Bahçe Bitkileri gibi farklı konularda 16 ders verilecek. Teorik eğitimin sonunda kurs, Büyükşehir Belediyesi yeşil alanları ve seralarında sürdürülecek 5 günlük pratik eğitim ile sona erecek. Bahçıvanlık kursları, 3 dönem halinde düzenlenecek.
Bahçıvanlık kurslarının amacının yeşili daha pratik ve duyarlı bir şekilde uygulamaya sokmak olduğunu belirten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, şunları söyledi:
“Bizim burada bu kursu düzenlememizdeki temel amaç, Ankara’daki yeşil seven hemşerilerimizle birlikte yeşili, daha pratik daha bilinçli halde nasıl çoğaltırız, yeşili hayatımıza nasıl uygulayabiliriz sorularının cevabını göstermektir. Nasıl ki her mesleğin kendine has, kendine özgü bir takım kuralları bir takım teknikleri varsa yeşilin de öyle. Halk arasında herkes yeşilden az buçuk anlar ama öyle değil. Her şeyin bir tekniği var, yapılması gereken kuralları var. İnşallah biz de burada bu kuralları elimizden geldiği ölçüde deneyimli ve teknik personellerimiz ile sizlere öğreteceğiz.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in talimatları doğrultusunda Ankara’da yeşilin gelişmesi için ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini belirten Ömer Bircan, “İnşallah sizinle birlikte daha bilinçli daha duyarlı yeşili seven bir toplum oluşturabilirsek hem biz kendimizi ifade etmekte daha rahat olacağız hem de sizler yapılan işlerin anlamını daha kolay anlayacaksınız” dedi.
-“HEM HOBİ HEM İŞ…”
Bahçıvanlık Kursu’na aralarında gençlerin de bulunduğu kursiyerlerin büyük bir çoğunluğu hobi amaçlı katılsa da meslek edinmek ve sertifika almak için geldiklerini belirtenler de var.
Amaçlarını “daha bilinçli ve bilgili bir fidan yetiştiricisi olmak” sözleriyle ifade eden bazı katılımcılar, kurs hakkındaki düşüncelerini şöyle anlattılar:
Ziraat Bankası’nda bahçıvan olarak çalışan Ahmet Çitak, çalıştığı kurum tarafından istenilen Bahçıvanlık sertifikasını almak için geldiğini söyledi. Emekli olduktan sonra da bu işi yapmak istediğini belirten Çitak, kursun vatandaşlara bir iş imkanı sunduğunu da ifade etti.
Sami Vural (Emekli) : “Beşikten mezara ilim” dendiğine göre, ben de yaş önemli değil düşüncesiyle ölünceye kadar bir şeyler öğrenmeyi arzu ediyorum. Köyde bulunan bahçemdeki ağaçların dikiminde daha bilinçli olmak istiyorum.”
Havva Oğuz ( İşçi) : “Yeşili ve doğayı çok seviyorum. Her zaman evde de yapmaya çalışıyorum. Şimdi daha geniş kapsamlı yapmak istiyorum. Bahçem var, daha büyük çaplı yeşillik oluşturmak için geldim.”
Kasım Yaman (emekli) : “Bahçemde ağaç ve fidan yetiştiriyorum. Bunları yetiştirirken daha bilgili bir şekilde neyi nasıl yapmam gerektiğini öğrenmek için geldim. Kulaktan duyma bilgilerimiz var ama bunlar ne derece doğru bilinmez. Buraya bunun eğitimini almış kişilerden öğrenmek için geldim.”