BÜYÜKŞEHİR'İN YENİ İCADI: AS-TA-MA
Ankara Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza attı. Üreten ve tasarruf eden uygulamalara bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir Belediyesi, kendi asfalt tamir makinesini kendisi yaptı.
09 Mart 2020 Pazartesi 06:55KENDİ MAKİNENİ KENDİ YAP DÖNEMİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen işleri Daire Başkanlığı personeli kendi ürettiği ve AS-TA-MA adını verdiği Asfalt Tamir Makinesini, Başkent yollarında kullanmaya başladı. Büyük makinelerin giremediği yerlere giren, çevreci ve ekonomik özelliğiyle dikkat çeken AS-TA-MA asfaltlarda meydana gelen bozuklukları kısa sürede onarıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza attı.
Üreten ve tasarruf eden uygulamalara bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir Belediyesi, kendi asfalt tamir makinesini kendisi yaptı.
BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNİN ÜRETTİĞİ ASFALT MAKİNESİ: AS-TA-MA
Fen İşleri Daire Başkanlığı AR-GE ekibi tarafından OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde özel bir firma iş birliğiyle ve yerli imkanlar kullanılarak üretilen asfalt makinesi AS-TA-MA, Başkent sokaklarında kullanılmaya başlandı.
Çeşitli nedenlerle asfaltlarda meydana gelen çatlakları ve bozuklukları kısa sürede onaran, büyük makinelerin giremediği yerlere giren AS-TA-MA, ekonomik ve çevreci özelliğiyle de dikkat çekiyor.
YAZ KIŞ KULLANILABİLİYOR
Amerika ve Rusya’da da yaygın olarak kullanılan teknoloji ilk kez Başkent’in Cadde ve sokaklarında asfalt tamiri yapıyor.
Fen İşleri Daire Başkanlığı AR-GE ekibi tarafından geliştirilen asfalt tamir makinesi yağmurlu havalar dahil her türlü mevsim koşulunda kullanılabilme özelliğine de sahip. Mevcut asfaltın tekrar kullanılması prensibi üzerine çalışan AS-TA-MA, hızlı ve pratik şekilde asfalt zemini ısıtarak yeniden şekillendiriyor.
AS-TA-MA sanayi tipi yüz litrelik bir tüple 30 saat çalışabilirken, tamir işleminin ardından yol kısa sürede trafiğe açılabiliyor.
SADECE 3 PERSONEL İLE ÇALIŞAN MAKİNE
Klasik yöntemle 13 personelin 6 farklı araçla 33 dakika içinde yaptığı asfalt onarımı, AS-TA-MA ile sadece 3 personel ve 23 dakikada yapılabiliyor.
İlk etapta çift motorlu olarak tasarlanan makine ileriki aşamada tek motorlu tasarımıyla üretilecek. Yeni tasarımıyla birlikte 23 dakikalık asfalt tamir süresinin 8-10 dakikaya düşmesi planlanırken, seri üretime geçilmesinin ardından Fen İşleri’ne bağlı şefliklerin tamamına bu makinelerden verilecek.