“Felçli Dedeye Su Hapsi” Haberleri …
Aski Genel Müdürlüğü: “Haberlerde ‘Felçli Dede’ Olarak Adı Geçen Dursun Erselligil, İdaremize 1993 Yılında Abone Olup, 1994 Yılından 2004 Yılına Kadar Tahakkuk Eden Faturalara İlişkin Hiçbir Ödemede Bulunmamıştır. Bunun Üzerine Sayacı Sökülen Abonenin 11 Haziran 2004 Tarihinde Yapılan Kontrolde De Kaçak Su Kullandığı Tespit Edilmiştir.” -“Erselligil, Ödeme Güçlüğü Çeken Ve Maddi Durumu İyi Olmayan Yoksul Vatandaşlara Borçlarını Ödemede Sağlanan Kolaylıklardan Da Yararlanmadı”
01 Mart 2010 Pazartesi 05:12Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, çeşitli gazete ve televizyonlarda yer alan “Felçli Dede’ye 275 TL hapsi, 45 TL için tekerlekli sandalye ile cezaevine” gibi haberlerde kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini açıkladı.
ASKİ’den yapılan açıklamada, çeşitli gazete ve televizyonlarda “Ankara’da yaşayan Dursun Erselligil’in su borcunu ödeyemediği için sayacının söküldüğü ve kaçak su kullanımı nedeniyle hakkında verilen hapis cezasının infazı için Sincan Cezaevi’ne götürülerek bir dram yaşandığı” şeklinde yapılan haberlerde kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği belirtilerek, şöyle denildi:
“Haberde bahsi geçen Dursun Erselligil, idaremize 1993 yılında abone olup, 1994 yılından 2004 yılına kadar tahakkuk eden faturalara ilişkin hiçbir ödemede bulunmamıştır.
Bunun üzerine sayacı sökülen abonenin, 11 Haziran 2004 tarihinde yapılan kontrolde de kaçak su kullandığı tespit edilmiştir. Haberlerde iddia edilenin aksine, Dursun Erselligil yaklaşık 10 yıl boyunca hiçbir su faturasını ödememiştir. Daha sonra da sayacı söküldükten sonra kaçak su kullanımını sürdürmüştür.”
-HERKESE EŞİT UYGULAMA
Kaçak su kullanımının Türk Ceza Kanunu’nun 141. Maddesi uyarınca aynı zamanda hırsızlık suçu oluşturması nedeniyle Erselligil’e, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame doğrultusunda Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açıldığını belirten ASKİ yetkilileri, 9 gün hapis cezası ve 990 TL de para cezası verildiğini dile getirerek, cezanın kesinleştiği ve infaz aşamasına gelindiğini vurguladılar.
ASKİ’nin 1,5 milyonun üzerinde su abonesi bulunduğunu, Kaçak su kullanan kişiler hakkında yılda ortalama 15 bin tutanak tutulduğu bilgisini de veren yetkililer, bunların tahsili için icra yoluna başvurulduğunu, bu işlemlerin Anayasa’nın 10. Maddesinde bulunan eşitlik ilkesi gereği herkese rutin olarak uygulandığını da hatırlattılar.
-MECLİS KARARINDAN YARARLANMADI
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce “ödeme güçlüğü çeken ve maddi durumu iyi olmayan yoksul vatandaşların borçlarını ödeyebilmesi için” zaman zaman çeşitli kolaylıklar sağlandığını vurgulayan yetkililer, bu kapsamda son olarak 2008 yılı içerisinde 2 defa ödeme kolaylığı getiren kararlar alındığını anımsattılar.
Meclis kararı çerçevesinde işlem yapılmaya başlandığını ifade eden ASKİ yetkilileri, Erselligil’in bu çerçevede de herhangi bir başvuru yapmadığı bilgisini verdiler.