Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

GÖKÇEK'TEN, DOĞALGAZ İLE İLGİLİ SERT ELEŞTİRİLER

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 4 yıl önce belediye ile ilişiği kesilerek Özelleştirme İdaresi’ne devredilen ve Özelleştirme İdaresi tarafından özel bir şirkete satılan Başkentgaz ile hiçbir ilgilerinin kalmadığını belirterek, Başkentgaz’ın doğalgaz uygulamaları konusunda sert eleştirilerde bulundu. TGRT Haber’de Hadi Özışık’ın canlı yayın konuğu olan Başkan Gökçek, Türkiye ve Ankara gündemine ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulunarak, önemli açıklamalar yaptı.

02 Ekim 2013 Çarşamba 13:10
GÖKÇEK'TEN, DOĞALGAZ İLE İLGİLİ  SERT ELEŞTİRİLER

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK, ÖZEL BİR ŞİRKET OLAN BAŞKENTGAZ’IN, DOĞALGAZ KONUSUNDA SON DÖNEMLERDEKİ UYGULAMALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

-BAŞKAN GÖKÇEK:

“DOĞALGAZ ÖZELLEŞTİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE EGO’NUN HİÇ BİR İLGİSİ KALMADI”

-“NE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN NE DE EGO’NUN, DOĞALGAZ İLE İLGİLİ YETKİ, SORUMLULUK, DENETİM VE YAPTIRIM YETKİSİ BULUNMUYOR”

“BAŞKENTLİLER GAZ SATIŞINDAKİ KOTA UYGULAMASI İLE İLGİLİ MAHKEMEYE BAŞVURSUN”

“ŞİRKETİN, ABONE BAĞLANTISI İÇİN HAT ÜCRETLERİNDEKİ UYGULAMALARINI EPDK VE SAVCILIĞA BİLDİRİN”

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE İLETECEĞİNİZ DİLEKÇELERİNİZİN TAKİBİNİ DE BİZ YAPACAĞIZ”

          Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 4 yıl önce belediye ile ilişiği kesilerek Özelleştirme İdaresi’ne devredilen ve Özelleştirme İdaresi tarafından özel bir şirkete satılan Başkentgaz ile hiçbir ilgilerinin kalmadığını belirterek, Başkentgaz’ın doğalgaz uygulamaları konusunda sert eleştirilerde bulundu.

         TGRT Haber’de Hadi Özışık’ın canlı yayın konuğu olan Başkan Gökçek, Türkiye ve Ankara gündemine ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulunarak, önemli açıklamalar yaptı.

Değerlendirmeleri sırasında bir izleyicinin twitter üzerinden “Doğalgaz çilemiz ne zaman bitecek? Bu işe el atacak mısınız?” sorusu üzerine açıklamada bulunan Başkan Gökçek, doğalgazın, Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirildiğini hatırlatarak, “Vatandaşımız halen doğalgazın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetildiğini zannediyor. Böyle bir şey kalmadı. Biz, 2 Temmuz 2009’dan itibaren ilişiğimizi kestik. Başkentgaz önce Özelleştirme İdaresi’ne gitti ondan sonra da özelleşti. Başkentgaz şu anda özel bir şirkete ait ve o şirket tarafından yönetiliyor. Gaz fiyatlarının belirlenmesi ve uygulamalarla ilgili  de bizim bir ilgimiz yok” dedi.

-BAŞKAN GÖKÇEK’TEN TAVSİYELER

Bu konudaki mağduriyetlerin giderilmesine yönelik de Başkentlilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Başkan Melih Gökçek, “Vatandaşa bir iki teknik konuda bilgi vermek istiyorum, bu konularda lütfen uyanık olsunlar “ diye konuştu.

-“KOTA UYGULAMASI YASAL DEĞİL”

Konuşmasına öncelikle şirketin kota uygulaması hakkındaki görüşlerini dile getirerek başlayan Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Önce kotayı anlatayım. Birincisi şu anda doğalgazda kota uygulaması var. Gaz almak isteyen vatandaşa o aydaki harcamış olduğu gazın iki katından daha fazlasını vermiyorlar. Yani siz gittiğiniz zaman size ancak iki aylık gaz veriyorlar. Daha fazla gaz vermiyorlar. Bu son derece yanlış bir uygulama. Bizim dönemimizde bunu sadece bir iki defa yaptık. Çünkü, doğalgaza zam geleceği 3 gün önce ilan ediliyordu. Böyle olunca da herkes doğalgaza hücum edip çok gaz alıyor ve dağıtıcı olarak sıkıntıya giriyorduk. Şimdi burada öyle bir şey de yok. Öyle zam duyumu falan da yok. ‘İki aydan fazla vermem’ diyorlar.”

Bu konuyla ilgili Başkentlilerin, mahkemeye başvurup, dava açarak, yürütmeyi durdurma kararı alabileceklerine inandığını anlatan Başkan Gökçek, “Çünkü, peşin para veriyor vatandaş, ona göre de ilgili şirket de bunun faizini depolamak suretiyle parasını kullanabiliyor. İkincisi de vatandaş eskiden altı ay, bir senelik gaz alabilirken, şimdi iki aylık gaz almaya başladığı zaman, iki de bir kuyruğa giriyor. Kuyruklar gün geçtikçe uzuyor. Yarım gününüz orada gidiyor. Muazzam bir iş kaybı var. Bundan dolayı ‘burada sıraya sokuyorsunuz, hakkınız yok”  diye mahkemeye başvurup hesabını sorabilir, hatta ekstra para da talep edebilir” dedi.

Vatandaşın gaz almak için 6 ayda bir yerine en az 3 defa sıraya girmek zorunda kaldığının altını çizen Başkan Gökçek, “Bu yasal bir olay değil, bundan dolayı direkt olarak mahkemeye gitmelerini tavsiye edebilirim” diye konuştu.  

-“MAHKEMEYE BAŞVURUN”

  Uygulamalarda ikinci konuyla ilgili olarak; özel sektördeki bu tip alımların ardından “uyanıklık” olarak nitelendirdiği bazı değişiklikler yapıldığını vurgulayan Başkan Melih Gökçek, “Mesela, biz zamanında doğalgazı apartmanın önünden geçirmişiz. Buradan sonra sadece içeriye bir bağlantı var, 10-20 metre abone bağlantısı var. Bunu ilgili şirket yapmak zorunda. Bunun için de kazı bedeli vermek zorunda. Bunu vermemek için diyor ki, ‘Siz AYKOME’ye kazı bedelini kendiniz yatırın, sonra ben doğalgazı bağlayayım’ diyor. Yasal olarak buna hakkı yok. Hemen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) direkt müracaat edecek vatandaş, bana böyle yaptı diye. Hatta bize de dilekçe versinler, biz de aynı şekilde EPDK’ya intikal ettiririz” dedi.  

Başka bir izleyicinin, “Başkan olarak siz de el atın” isteğini de kırmayan Başkan Melih Gökçek, “Ben zaten, gazı satın alan şirket sahibine ‘bana gelen her dilekçeyi intikal ettiririm’ dedim. Bana şikayet gelmeden ben bir şey yapamam, bana müracaat eden herkesi EPDK’ya da iletirim. Ayrıca vatandaşlar, Savcılığa da suç duyurusunda bulunabilirler. Çünkü şirketin, böyle bir şey yapmaya yetkisi yok. Sen onun parasını vatandaştan isteyemezsin, sen vermek zorundasın” diye konuştu.

Uygulamalarla ilgili vatandaşları bilgilendirmek için bir başka konuya da değinen Başkan Gökçek, “Bir de herhangi bir bölgeye doğalgaz bağlanacak. 200 metre hat çekilmesi gerekiyor mesela. ‘Bunu ben yapmam, gel parasını yatır, ona göre çekeyim’ diyorlar. Buna da yetkisi yok, bu kişiler belli süreçler içerisinde kendilerine gaz bağlanmıyorsa EPDK’ya müracaat etsinler. ‘Şu tarihte yaptım ve 3 aydan beri benim gazımı bağlamıyorlar’ diye. Doğrudan doğruya EPDK vasıtasıyla bu işe gerekli baskı unsuru kurulur ve bağlamak zorunda kalır. Özel sektörün sırf kar etmek için bu tip yollara sapmaya kesinlikle hakkı yok. Bu konuda vatandaşımı uyarayım” değerlendirmesinde bulundu.