GÜVENPARK ANITI'NA ÖZEL TEMİZLİK

-Büyükşehir Belediyesi, Ankara’nın Tarih Simgelerinden Biri Olan Güven Anıtı (Emniyet Abidesi) Ve Çevresini Özenle Yıkayıp, Temizledi -Özellikle Kuşların Uğrak Yeri Olan Anıt Ve Çevresini Sıcak Su İle Temizleyen Ekipler, Sıcak Havaların Huzur Durağı Güvenpark’taki Havuzu Da Temizlemeyi İhmal Etmedi

11 Mayıs 2013 Cumartesi 00:00

HKN_2282.JPG

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in tarihi simgelerinden olan ve Güvenpark’a adını veren Güven Anıtı’nı (Emniyet Abidesi), özenle yıkayıp, temizledi.

Kentin en merkezi noktasında yeşili ve renk cümbüşü görüntüsüyle Başkentlilerin nefes alma duraklarından biri olan Güvenpark’ta, Kent Temizlik ekipleri iki saatlik bir çalışma sonunda Ankara’nın simgesi durumundaki Güven Anıtı ve çevresinde çok sayıda ekiple “şok” temizlik gerçekleştirdi.

Ekipler, yoğun yaya akışının olduğu Kızılay Meydanı’nın en merkezi noktasında yer alan Güvenpark içerisinde bulunan, Türk Milleti’nin polis ve jandarmaya olan güveninin simgesi olan tarihi Güven Anıtı’nı baştan aşağı sıcak su ile yıkayıp, özellikle de kuşlardan kalan kirlilikten arındırdı.

Başkent fotoğraflarındaki anı noktalarından biri olan ve özellikle çok sayıda kuşun havalanarak süslediği Anıt ve çevresini itinalı bir şekilde yıkayan ekipler, daha sonra da parktaki huzur durağı havuz ile tarihi mermer oturma gruplarının üzerinde de kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi.

Başkent’in en yoğun bölgelerinden olan ve özellikle de yaz aylarında kirliliğin arttığı bölgeyi pırıl pırıl bir görünüme kavuşturan Kent Estetiği Dairesi Temizlik Şube Müdürlüğü, 2 saatlik temizlik ve yıkama çalışmasını 3 süpürge aracı, 3 mini kaldırım süpürge aracı, 8 yıkama ekibi ve 25 el süpürgeli personel ile yaptı.

HAFTADA 1 KEZ KAPSAMLI TEMİZLİK

Güven Anıtı’nın yanı sıra Ulus’ta bulunan Atatürk Heykeli gibi tarihi mirasların korunması gerektiğine işaret eden Kent Temizlik Şubesi yetkilileri, tarihi anıtların yaz aylarında daha fazla temizlik ve bakıma ihtiyaç duyduğunu ve en az haftada bir kez kapsamlı temizlik yapmaya çalıştıklarını belirttiler.

1935’TE YAPILDI

Ankara Kızılay Meydanı’nda Güvenpark içerisinde bulunan, Türk Ulusu’nun polis ve jandarmaya olan güvenini yansıtan ve Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmaların yer aldığı Güven Anıtı’nın yapımına Cumhuriyet yönetiminin kamu yapılarını, konutlarını ve çevresini planlayan Avusturyalı Mimar C. Holzmeister’in , Kızılay Meydanı’nda bir park ve anıt önermesiyle başlandı.

Bronzdan yapılan heykeller Avusturya’da Viyana Erdberg dökümhanesinde gerçekleştirildi. Mamak taşı kullanılan kaide üzerindeki kabartmalar ise Türkiye’de yapıldı.

Anıtın taş kısımlarında Franz Wirt, Triberer ve Anton Hanak’ın diğer öğrencileri ile Türk ustaları çalıştı. Anton Hanak tarafından başlanan anıt, Hanak’ın 6 Ocak 1934 yılında ölümü üzerine anıtı tamamlama işi verilen Joseph Thorak tarafından 1935 yılında bitirildi. Anıtın kaidesinde Atatürk’ün Türk, Öğün, Çalış, Güven” özdeyişi yer alıyor.