Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Hacı Bayram’a 26 Metrelik Rampa…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARIYLA RESTORE EDİLEN HACI BAYRAM BÖLGESİ’NDEKİ GÜVERCİN SOKAK VE BAĞLANTISI BULUNAN 6 SOKAK YEPYENİ BİR GÖRÜNTÜYE KAVUŞTURULUYOR -HACI BAYRAM CAMİİ İLE ÇEVRESİNDEKİ SOKAKLARI BİRBİRİNE BAĞLAYAN 2 MERDİVENİ DE YENİLEYEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ŞİMDİ DE ENGELLİ, YAŞLI VE HAMİLELER İÇİN 26 METRE UZUNLUĞUNDA RAMPA YAPIYOR

16 Nisan 2012 Pazartesi 16:16
Hacı Bayram’a 26 Metrelik Rampa…

 Hacı Bayram Cami’nin çevresinde bulunan 7 sokak ve 77 binada sürdürdüğü restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarında son aşamaya gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Güvercin Sokak ve bağlantılı sokaklarından Hacı Bayram Camii’ne çıkmak isteyen engelli, yaşlı ve hamileler için 26 metre uzunluğunda bir rampa yapıyor.

haci_bayram_400_2_16042012.jpg

Alt yapı çalışmaları tamamlanan ve binaların restorasyon çalışmalarının da yüzde 95’ini bitiren Büyükşehir Belediyesi, bölgeyi baştan sona ele alarak, daha önce yenilediği Hacı Bayram Camii’ne yakışır bir çevre oluşturdu. Alt ve üst yapısını, binalarını, sokaklarını baştan sona yeniden ele alan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de bölgeyi canlandıracak ve estetik görünümüne renk katacak yeniliklerin çalışmasına başladı.
Şimdiden eski virane görüntüsünden kurtulan ve ziyaretçi akınına uğramaya başlayan alanda çalışmalar tamamlandığında, Başkentliler tarihin, modernleşmeyle buluştuğu bölgede, muhteşem bir görüntüye sahip olacaklar. 

- HACI BAYRAM BÖLGESİNİN TARİHİYLE YENİDEN BULUŞMASI

Daha önce restorasyonu yapılarak yeniden hizmete açılan Hacı Bayram Camii ve yıkılıp yeniden inşa edilen ek binasına yakışır bir çevre için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, bölgenin kaybolan tarihini yeniden ortaya çıkararak, eski canlı ve nostaljik görüntüsüne kavuşturdu.
Resmi olarak açılmasına sayılı günler kalan bölgede, tüm Başkentlileri ve ziyaretçileri düşünerek çalışmalar yapan ekipler, şimdi de yaşlı, engelli ve hamileler için Güvercin Sokak’tan Hacı Bayram Camii’ne kolay çıkışı sağlayacak 26 metre uzunluğunda dev bir rampa yapıyor. Ayrıca bölgeye 11 metre yüksekliğinde ve 28 metre genişliğinde bir istinat duvarı da inşa eden Kent Estetiği Dairesi, sokaklara da olası yangın olayları için15 adet yangın hidrandı (yangın musluğu),  5 adet yangın hortumu yerleştirdi.
Avizeciler Çarşısı olarak da bilinen bölgedeki sokaklarda bulunan binaların restorasyonunu Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu’nun ve Koruma, Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü’nün (KUDEM) denetiminde gerçekleştirilen çalışmayla bölgedeki toplam 77 konut ve 76 dükkan tarihle bütünlük içerisinde, temiz, rahat ve aydınlık bir ortamda ziyaretçi sayısını şimdiden katlamaya başladı.
Çalışmaların son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki aylarda resmi açılışın da yapılmasıyla artık bölgenin Başkent Ankara’nın en çok ziyaretçi alan yerlerinden biri olacağını kaydeden Kent Estetiği Dairesi yetkilileri, “Çalışmalarımız çok kısa süre içerisinde tamamlanacak. Bölgedeki çalışmaların hepsi tamamlandığında da Güvercin, Adliye, Eti, Eti Zafer, Sevim, Akgün ve Kutlu Sokak, Ankara’nın tarihine yakışır bir hale gelecek” dediler. 

-TARİHİ SOKAKLARDA ALIŞVERİŞ KEYFİ

haci_bayram_400_3_16042012.jpg

Söz konusu 7 sokaktaki tarihi evlerin artık yıkılmaya yüz tutmuş görüntülerini, tarihine yakışır bir şekilde yenileyen, bölgede kötü görüntüye neden olan elektrik direklerini de tek tek yerlerinden söken, tüm kabloları yer altına alan ve tarihi görüntüye uygun 85 adet aplik ile bölgeyi aydınlatan ekipler, sokaklara da andezit ve küp taşlar döşedi. Yağmur oluğuna kadar her türlü ayrıntı düşünülen sokaklarda modern alışveriş ve tarihi bir yolculuk keyfi yaşayacak ziyaretçiler için Selçuklu döneminden kalan 2 adet çeşme de yenilenerek, su bağlantıları yapıldı.
Alt yapı çalışmalarının tamamlandığı çarşının Hacı Bayram Camii’ne, 4 ayrı çıkışı bulunduğunu kaydeden yetkililer, “İki sokak ve iki de merdiven çıkışı yenilendi. Ancak hamile, yaşlı ve engelli vatandaşlarımız için yüzde 10 eğimli 26 metre uzunluğunda ‘S’ biçimli bir rampanın da inşasını en kısa zamanda tamamlıyoruz” diye konuştular.

-ESNAF DA MUTLU VATANDAŞ DA

Hacı Bayram Veli Cami’nin ihtişamının hakim olduğu ve tarihi Ankara evlerinin yükseldiği muhteşem bir görüntüye kavuşan bölgedeki çalışmalar, Başkentlileri olduğu kadar bölge esnafını da mutlu ediyor. Esnaftan hiçbir ücret alınmadan yapılan çalışmaların ardından ziyaretçi sayısı artan bölge esnafı da kazançlarının buna orantılı olarak yüzde yüze yakın arttığını ve artık hem yabancı hem de yerli turistin bölgeye akın ettiğini söylediler.
Bölgede hizmet veren esnafın görüşleri şöyle:

-Nadir Sarıışık
 “Burada 15 senedir dükkan sahibi olarak esnaflık yapıyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları çok güzel. Çalışmaların ardından buraya gelen müşterilerin bile bize bakış açıları değişti. Yapılan yerlerin eski virane, tozlu topraklı hali çok değişti. Yıkılmaya yüz tutmuş binaların yerine nezih ortamlar oluştu. Gelen insan sayısı ve turist sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Belediye çalışmalarını sürdürürken biz kendi faaliyetimize yine devam ettik.”

-Adem Tokmak
“25 yıldır Güvercin Sokak’ta dükkan sahibiyim. Çalışmaların ardından bölge eskisinden çok daha farklı bir çehreye kavuştu. Eskiden insanlar buraya gelirken korkuyordu. Şimdi gönül rahatlığıyla geliyorlar. Gelen giden sayısı artı. Aydınlatmalarımız çok güzel oldu. Binalarımız gayet güzel restore oldu. Kazancımız da yavaş yavaş artmaya başladı. Eskiden akşam saat 6’da sokaktaki tüm esnaf komple dükkanlarını kapatıyordu. Ama şimdi saat 8-8,5’e kadar açığız.”

-Çağlar Sarıyar
“Bir dükkanda 9 yıldır çalışıyorum. Çalışmalar çok güzel. Zaten Ulus’un çehresi de çok değişti. Belediyenin çalışmaları ortada. İşçiler, güvenlik her şey çok güzel. Hacı Bayram bölgesine gelen müşterilerin hepsi, buradaki tüm esnafla bizi de memnun ediyor. Çünkü buraya da alışverişe geliyorlar. Her türlü müşteri geliyor. Belediyelerin çalışmalarından hepsi bire bir memnun. Şehir dışından turlar, yurt dışından turistler, her kesimden insan geliyor ve bizim işimizi bire bir etkiliyor. Buranın 40 yıl önceki esnafı geri döndü diyebiliriz.”