15 Mayıs 2013 Çarşamba 00:00
İŞİTME ENGELLİLER ANKARA İTFAİYESİ'NDE

-ANKARA İŞİTME ENGELLİLER DERNEĞİ ÜYELERİ, ENGELLİLER HAFTASI NEDENİYLE DÜZENLENEN ÖZEL BİR PROGRAM KAPSAMINDA ANKARA İTFAİYESİ’NİN KONUĞU OLDU
-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI’NIN UZMAN PERSONELİ, İŞİTME ENGELLİLERE SİMÜLASYON MERKEZİNDEN YANGIN SÖNDÜRME TATBİKATINA KADAR KAPSAMLI BİR İTFAİYE TANITIMI YAPTILAR

itfaiye.jpgSadece yangın söndürmede değil arama ve kurtarma ekipleri ile de Türkiye’nin de gururu olan Ankara İtfaiyesi, Engelliler Haftası’nda işitme engellileri konuk etti. İtfaiye çalışanları bu özel günde engelli misafirlerine itfaiye çalışmaları hakkında bilgi verdi ve tatbikatlara katılmasını sağladı.
Ankara İşitme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Erdal Fırat başkanlığında bir grup işitme engelli, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın davetlisi olarak gerçekleştirdikleri ziyarette, çalışmaları yerinde gördü ve çeşitli tatbikatlara katıldı.

-“SU ALTINDA AYNI DİLİ KULLANIYORUZ”

İşitme engellilere önce Ankara İtfaiyesi Toplantı Salonu’nda çalışmalar ekrandan izlettirildi. Dalgıç Levent Çeri’nin verdiği bilgileri işitme engellilere İşaret Dili Tercümanı Heves Zeynep Albay anlattı.
Ankara ve çevresindeki göl ve göletlerde meydana gelen kazalara müdahale etmek amacıyla 1997 yılında kurulan Ankara İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma Ekibi’nin kısa zamanda büyük bir başarı göstererek Türkiye’nin birçok ilinde yaşanan doğal felaketlerde de kurtarma çalışmalarına katıldığını kaydeden Çeri, Ankara İtfaiyesi Arama Kurtarma Ekibi’nin çalışmalarının diğer kurumlara da örnek olduğunu ifade etti.
Çeri, su altında işitme engellilerin kullandığı işaret dilini kullandıklarını belirterek, bunu uygulamalı olarak da gösterdi.

İTFAİYECİ EĞİTİMİ ALDILAR
İşitme engelliler daha sonra İtfaiyecilerin eğitim labirentini gördüler. İtfaiyecilere dar ve kapalı alanda, karanlıkta yaşamayı, çalışmayı, mücadele etmeyi uygulamalı olarak göstermek için kurulan Ankara İtfaiyesi Eğitim Merkezi’nde yanmaz nomeks itfaiye elbisesi giydirilen işitme engelliler, burada labirente girdiler ve itfaiyecilerin yangın esnasındaki sorunlarını da bire bir yaşamış oldular. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın ödüllü “Simülasyon Merkezi”ni gezen işitme engelliler, burada da Ankara’nın cadde ve sokaklarının birebir bilgisayar ekranlarına canlandırılmış haliyle simülatörde itfaiye aracı kullanarak yangına gittiler.
İşitme engelliler daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkan Vekili Yakup Sarı tarafından kabul edildiler ve her birine İtfaiyecilik beratı verildi. İşitme engelliler son olarak hatıra fotoğrafı çektirerek Ankara İtfaiyesi’nden mutlu bir şekilde ayrıldılar.