Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Spk Başkanı’ndan Hanımlara Tasarruf Uyarısı…

-Spk Başkanı Vedat Akgiray, Ankara Büyükşehir Hanım Lokalleri Üyelerine, Tasarruf, Mevduat ve Yatırım İle İlgili Bilgiler Verdi -Türkiye’de Ailelerin Bütçelerinin Kadınlar Tarafından Yönetildiğini Kaydeden Akgiray: “Uzun Vadeli Tasarruf, Hem Finansal Mantıkla Hem de İnsani Mantıkla Akıllıca Bir Şey”

19 Ocak 2011 Çarşamba 04:24
Spk Başkanı’ndan Hanımlara Tasarruf Uyarısı…

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Ankara Büyükşehir Belediyesi Hanım Lokalleri üyelerine, tasarruf yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

1.JPG
Türkiye’deki ailelerin bütçelerinin kadınlar tarafından yönetildiğini kaydeden Akgiray, “Bir evdeki hanımefendi tasarruf kültürüne inanmış bir kadınsa, o aile tasarrufu yapacaktır” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Bahçelievler Hanımlar Lokali’nde, Büyükşehir Belediyesi Hanım Lokalleri’ne üye çok sayıda hanımın katıldığı bilgilendirme toplantısının konuğu SPK Başkanı Akgiray oldu. Katılımcı hanımlara tasarrufun ve yatırımın önemi, sermaye piyasaları ve araçları, bu konularda farkındalık düzeyinin artırılması, yatırımcı hakları ve yatırımcıyı koruma mekanizmalarına ilişkin bilgiler veren Vedat Akgiray, konuşmasına öncelikle SPK’nın işleyişi ve görevlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak başladı.
Hanımlar tarafından yoğun ilgi gören ve izlenen Akgiray, sermaye piyasalarının tasarruf yapanların buluştuğu bir yer olduğunu ve birinci görevlerinin yapılan tasarrufun güvende olmasını sağlamak, ikinci görevlerinin ise bunu yaparken de ülke ekonomisinin büyümesine maksimum katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Dünya ekonomisine de kısaca değinen ve dinleyicileri esprileriyle güldüren Akgiray, sermaye piyasaları konusunda Türkiye’nin geri kaldığını belirterek, “Sermaye piyasası etkisiyle ekonomi ne kadar hızlı büyürse, bizlerin de refahı o derece artacaktır” dedi.

-“YATIRIMCI İNTERNET SİTESİ, TÜRKİYE’DE BİR İLK”

2.jpg

“Bu bilinçlendirmeyi nasıl yaparız diye buraya konuşmaya geldik. Ayrıca bu amaçla yeni bir daire kurduk, kurumsal iletişim dairesi. Aslında halka iletişim” diyerek konuşmasını sürdüren Vedat Akgiray, “Ayrıca yeni bir de internet sayfası yaptık. Bugün açılıyor. Yatırımcı, yatırım yapıyorum gibi bir sürü ismi var. Klasik devlet sayfası değil. Buranın tek amacı insanları bilgilendirmek ve soru sorma ortamını sunmak. ‘Yatırım nedir, nasıl yatırım yapacağım, bu işteki riskler nedir, getirisi nedir, kime güveneceğim, kiminle yapacağım, devlet beni nasıl koruyacak?’ gibi tüm soruların cevapları bulunuyor. Bu da Türkiye’de bu konuda bir ilk” diye konuştu.
Tasarruf etmek isteyenler için çeşitli yolları ve bu yolların risklerini de anlatan Akgiray, “Bir de şimdi borsa imkanı var. 2002 senesinden 2009’un sonuna kadar altın, bakır, hazine kağıdı, repo, banka mevduatı, döviz ve İMKB arasında açık ara en çok kar getiren yüzde 500 ile İMKB oldu” dedi.

-“TÜRKİYE’DE AİLE BÜTÇESİNİ KADINLAR BELİRLİYOR”

“Bugün Türkiye borsalarında yatırımcı olmak da çok daha karlı bir yatırım. Uzun vade çok iyi görünüyor” diyerek hanımlara seslenen SPK Başkanı Akgiray, şunları söyledi:
“Türkiye’deki tipik bir ailede aile bütçesini yöneten kadındır. Dünyanın her yerinde de öyledir, bütçeyi yöneten kadındır. Bir evdeki hanımefendi, tasarruf kültürüne inanmış bir kadınsa, o aile tasarrufu yapacaktır. İşin uzmanı olmak, bilmiş olmak, kimse kimseden beklemiyor. Ama bu tasarruf etme kültürü önemli. Uzun vadeli tasarruf her bakımdan hem finansal mantıkla, hem insani mantıkla akıllıca bir şey. Bunu yaptığınız zaman piyasalar, bundan sonra hızla büyüyecek ve daha görünür hale gelecek.”
Konuşmasının ardından üye hanımların borsaya ilişkin sorularını da cevaplandıran Akgiray, hanımların ilgisinden ötürü teşekkür etti.
Hanım Lokalleri üyesi hanımlara SPK uzmanlarınca verilen eğitimler devam edecek.