SU BORULARI DEĞİŞTİRİLİYOR
ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, insan sağlığı için tehlike oluşturan 173 kilometre uzunluğundaki Asbestli Çimento Borularının (AÇB) tamamını bu yıl içinde Duktil ve Polietilen borularla değiştireceklerini söyledi.
11 Haziran 2018 Pazartesi 09:05ASKİ GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. CUMALİ KINACI, BU YIL İÇİNDE 173 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA ASBESTLİ ÇİMENTO BORULARINDAN OLUŞAN İÇME SUYU HATLARINI DEĞİŞTİRECEKLERİNİ AÇIKLADI
-BAŞKENTİN SU ENVANTERİNİ ÇIKARDIKLARINI VE 100 YILLIK DAYANIKLI BORULAR KULLANCAKLARINI BELİRTEN KINACI:
“İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEYEN, DAYANIKLI VE HERHANGİ BİR ARIZA ANINDA DAHA KOLAY MÜDAHALE EDİLEBİLECEK DUKTİL VE POLİETİLEN BORULARI DÖŞEYECEĞİZ”
ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, insan sağlığı için tehlike oluşturan 173 kilometre uzunluğundaki Asbestli Çimento Borularının (AÇB) tamamını bu yıl içinde Duktil ve Polietilen borularla değiştireceklerini söyledi.
Başkent’in özellikle çevre ilçe ve mahallelerinde halen 50-60 yıl önce döşenen çimento boruların kullanıldığına dikkat çeken Kınacı, “Ankara sınırları içinde kırılgan olduğu için su kaçağı çok fazla olan ve toz halinde önemli sağlık problemlerine yol açan içme suyu borularının tamamını 2018 yılı içinde değiştiriyoruz” dedi.
ALTYAPIDA DEĞİŞİM BAŞLIYOR
ASKİ’nin Başkent’in altyapısını insan sağlığına zarar vermeyen sağlıklı ve ekonomik ömrü uzun borularla döşeyeceklerini belirten ASKİ Genel Müdürü Kınacı, şu açıklamalarda bulundu:
“Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikli olarak Ankara’nın su ile ilgili envanterini çıkarmaya başladık. 2014 Mart ayından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanının il sınırlarını kapsamasıyla birlikte ASKİ’nin de görev alanı genişlemiş oldu. Çevre ilçelerdeki 173 kilometre uzunluğundaki AÇB borularının tamamını değiştiriyoruz. Bunun dışında yeni yerleşim yerleri başta olmak üzere ihtiyaç duyulan bölgelere de yeni içme suyu hatları döşeyeceğiz.”
SU KAYIPLARI ÖNLENECEK
Çevre ilçelerdeki mevcut içme suyu borularının asbestli olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Kınacı,şu bilgileri verdi:
“Asbestli çimentolu boruların birkaç olumsuz yanı bulunuyor. Örneğin kırılgan olan bu borular en ufak bir sarsıntıda çok ciddi su kayıplarına neden oluyor. Büyük meblağlara ulaşan su kayıplarının küçük yerleşim yerlerinde yüzde 80’leri aştığını tespit ettik. Kaynakta yeterli olan suyun evlere gelinceye kadar kayba uğradığını gördük. Tabi sağlık açısında da olumsuz etkileri bulunuyor.”
“100 YILLIK DAYANIKLI BORULAR DÖŞEYECEĞİZ”
ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, çimento boruların yerine iki farklı özelliğe sahip ve uzun yıllar kullanılabilen, özellikle de insan sağlığına zarar vermeyen boru türlerini tercih edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu borular polietilen ve duktil borulardır. Suyun debisi küçük olan yerlerde polietilen, debisi yüksek olan yerlerde ise duktil borular kullanacağız. Bunlardan özellikle duktil boruların ömrü 100 yıldır. Bu açıdan da uzun yıllar kullanılacağı için daha ekonomik olacak. Bunların yanı sıra kırılgan olmayan bu borular sayesinde su kayıpları önlenmiş olacak. Bir arıza anında da daha kolay müdahale edilebilecek.”