Suriye İmar Bakanı’ndan Atıksu Tesislerinde İnceleme…
-Suriye İmar Ve İskan Bakanı Galaowngi Ve Beraberindeki Heyet, Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nde İncelemelerde Bulunarak Bilgi Aldı -Konuk Bakan Galaowngi: “Kelimenin Tam Anlamıyla Gelişmiş Teknolojinin Tüm İmkanlarının Kullanıldığı Muhteşem Bir Arıtma Tesisi Gördüm. Suriye Olarak Bu Deneyimlerden Yararlanmak İstiyoruz”
21 Nisan 2010 Çarşamba 02:16Temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Suriye Arap Cumhuriyeti İmar ve İskan Bakanı Omar İbrahim Galaowngi ve beraberindeki heyet, Ankara'nın Sincan ilçesindeki Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu.
Konuk bakan ve beraberindekilere ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Emir Doğan eşlik ederken, arıtma tesisi hakkında tesis Müdürü Gökhan Demirel tarafından bilgi verildi.
Tesisin Başkentteki konutlardan ve endüstriden kaynaklanan atık suların tümünü arıtmak üzere tasarlandığını ifade eden Demirel, Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite bakımından dünyanın sayılı tesislerinden biri olduğunu söyledi.
Tesisin günde yaklaşık 765 bin metreküp atık suyu arıtabildiğini, yağışlı havalarda bu miktarın 1 milyon 530 bin metreküpe kadar çıktığını kaydeden Demirel, 1997 yılında işletmeye alınan Tesisin kapasitesinin 2025 yılına kadar aşamalı olarak artırılacağını kaydetti.
Tesisi çok beğendiğini ifade eden Bakan Galaowngi de “Kelimenin tam anlamıyla gelişmiş teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığı muhteşem bir arıtma tesisi gördüm.
Suriye olarak Türkiye’nin bu deneyimlerden yararlanmak isteriz” dedi. Bakan Galaowgi, şunları söyledi:
“Uluslararası standartlar ve nüfus bakımından bakınca burada yapılan tesisin büyüklüğü ve değerini görüyoruz. Ayrıca bu işlerin olumlu yanı da bütün işlerin tek elde toplanmış olması. Bu da hizmetin hızlı olmasını sağlıyor.
Türkiye bu konuda çok deneyim kazanmış. Yapılmakta olan arıtım tesislerinin tamamının Türk mühendisleri tarafından yapılması çok önemli. Bunu duymaktan mutluluk duydum.”
ASKİ Yetkililerinden gördüğü misafirperverliği de teşekkür eden konuk bakan Galaowngi, “Her iki ülkede de başarılı uzmanlarımız var. Bunların mutlaka bir araya gelip çalışmalar yapması gerekir” diye konuştu.
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emir Doğan da Suriyeli yetkililerin sorusu üzerine, tesisin 1995'te 305 milyon Alman Markı’na mal olduğunu, Türk-Alman konsorsiyumu tarafından yapıldığını ifade ederek, içme suyu ve atık su standartlarının AB Standartları ile aynı olduğunu kaydetti.
Doğan, “Endüstri atıklarının arıtımının nasıl yapıldığı ?” sorusuna da sanayi atıklarının firmalardaki tesislerde ön arıtımlarının yapıldıktan sonra geldiğini ve ondan sonra burada arıtımının yapıldığını söyledi.
Bakan Galaowngi ve beraberindeki heyet brifingin ardından tesisi gezdi.