Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Tıbbi Atıkta Örnek Uygulama…

- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN ANKARA’DAKİ 2 BİN 692 SAĞLIK KURULUŞUNDAN SON BİR YILDA TOPLAM 8 BİN 210 TON TIBBİ ATIK TOPLANDI - ÖZEL EĞİTİM ALMIŞ PERSONEL TARAFINDAN DEPOLARDAN TESLİM ALINAN TIBBİ ATIK, TEKNİK DONANIMLI ARAÇLARLA TAŞINARAK SİNCAN ÇADIRTEPE KATI ATIK ALANINDA KURALLARA UYGUN ŞEKİLDE İMHA EDİLİYOR

02 Nisan 2012 Pazartesi 12:54
Tıbbi Atıkta Örnek Uygulama…

tibbi_atik_400_2_02042012.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tıbbi atıkların üretiminden yok edilmesine kadar geçen süreçte Başkent’te, Avrupa standartlarında örnek bir uygulama gerçekleştiriyor.
Başkent’te çöp sorununu başarıyla çözen Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentte üretilen tıbbi atığı, evsel atıklara karıştırmadan, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek uygun bir yöntemle imha ediyor.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca sürdürülen uygulamayla, Ankara’daki toplam 90 devlet, askeri ve özel hastane, 2 bin 188 özel poliklinik, medikal laboratuar, hayvan hastanesi, veterinerlik hizmeti veren poliklinik, 378 sağlık ocağı ve 36 diyaliz merkezinin dahil olduğu, 2 bin 692 kuruluştan son bir yılda toplam 8 bin 210 ton tıbbi atık toplandı.
Büyük hastanelerden her gün, ihtiyaç durumunda günde 2 defa tıbbi atık topladıklarını belirten Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, küçük sağlık kuruluşlarından ise kapasitesine göre toplama periyodunu haftada 1 - 3 arası olarak belirlediklerini ifade ettiler.
Büyükşehir Belediyesi’nce sürdürülen uygulama kapsamında, Ankara’daki tüm sağlık kuruluşları, kırmızı poşetlerde topladıkları tıbbi atığı özel korunaklı depolarda saklıyor.

tibbi_atik_400_3_02042012.jpg

Özel eğitim almış personel tarafından sağlık kuruluşlarındaki depolama alanlarından, yazılı belge karşılığı teslim alınan tıbbi atık, kurallara uygun donanımdaki araçlarla, imha yeri Sincan Çadırtepe Depolama Alanı’na taşınıyor.
Sincan Çadırtepe Çöplüğü’nde, metan gazı sızıntısını ve kokuyu önleyen polietilen membran kaplı özel muhafazalı bir alanda 3 metrelik bir çukura gömülen tıbbi atıkların üzeri kireç ile kaplanarak dezenfekte işlemi tamamlanıyor.
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkililerince yapılan açıklamada; tıbbi atık taşımasında işin niteliğine uygun dizaynda 13 aracın hizmet verdiği, özel eğitim alan personelin koruyucu elbise giydiği, enfeksiyon tehlikesi ve kokuya karşı koruyucu maskenin yanı sıra, kesici ve delici maddelere karşı da dirençli eldiven ve çelik tabanlı ayakkabı ile donatıldığı belirtildi. Araçların her gün yıkanarak dezenfekte edildiğini ifade eden yetkililer, taşıma ve imha işleminin AB standartlarına uygun, sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladılar.