Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Toplu Taşım Ücretlerinde 6 Yıl Öncesine Dönülmesine İlişkin Karar”

Başkan Gökçek: “Çok Ciddi Bir Yükün Altına Girdik” “İnşallah, Şoför Esnafının Açacağı Dava Müspet Neticelenir. Ümit Ederim ki Bu Karar Yargıdan Döner” “Bu Bizim Elimizde Olan, İstediğimiz, Arzu Ettiğimiz Bir Olay Değil”

01 Mart 2010 Pazartesi 05:10
“Toplu Taşım Ücretlerinde 6 Yıl Öncesine Dönülmesine İlişkin Karar”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, toplu taşım ücretlerinde 6 yıl öncesine dönülmesine ilişkin kararı değerlendirirken, “Çok ciddi bir yükün altına girdik” dedi.
Başkan Gökçek, Metro Sanat Galerisi’nde düzenlenen “90. Yılda 90 Belge” adlı serginin açılışında, Danıştay’ın toplu taşım ücretlerinde 2003 yılındaki fiyatlara dönülmesini zorunlu kılan kararına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Danıştay’ın kararı sonucunda Büyükşehir Belediyesi’nin “çok ciddi bir yükün” altına girdiğini vurgulayan Başkan Gökçek, “Aslında mantıken uygulanabilir bir karar değil. Çok enteresan. 2003 yılının fiyatlarına dönmek demek belediyenin resmen, bir noktada iflas etmesi anlamına geliyor. Toplam zarar miktarımız ayda, eski parayla, 41.5 trilyona çıkıyor. Böyle bir yükü belediyenin kaldırabilmesi kesinlikle mümkün değil” diye konuştu.

- “GAZETELER BİLE 100’DE 150 ZAM YAPIYOR”
Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık’ın bugünkü köşesinde konuya ilişkin haksız eleştirilere yer verdiğini belirten Başkan Gökçek, gazetenin 2003 yılındaki fiyatının 20 kuruş olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Milliyet’in şimdiki fiyatı 50 kuruş. O zamanki fiyata bakıyorsunuz, bu tarihteki fiyata bakıyorsunuz kendileri 100’de 150 zam yapmış. Ondan sonra kalkıp bizi tenkit etmeye kalkıyorlar. Bu olmaz, her şeyin bir mantığı var. O günden bugüne enflasyon oranı var. Biz enflasyon oranının üzerine çıkmadık. Öyle bir zam yapmadık. Bizim yaptığımız zam, o günden bugüne 90 kuruştan 150 kuruşa çıkmış. Bazı şeyleri tenkit ederken, elini vicdanına koyup tenkit edecek. Ben bugün memur maaşlarında 2003’e dönülmesini istesem bana ne der herkes, ‘ya ne demek böyle mantıksızlık mı olur?’ der, hemen bana yüklenmeye başlar. Dolayısıyla bunu belediyenin kaldırabilmesi mümkün değil.”

- “ESNAF DAVA AÇACAK”
Başkan Gökçek, minibüs ve özel halk otobüsü esnafının Danıştay’ın kararı sonucu alınan UKOME kararına itiraz etmesini ümit ettiğini belirterek, “İnşallah, şoför esnafının açacağı dava, Tıpkı Akay Kavşağı’nda olduğu gibi müspet neticelenir. Tatbik etmesi imkansız olan bu karar, ümit ederim ki tekrar yargıdan döner. Çünkü yargı 2008’deki ikinci bir davada 2’ye 1 karar vermiş ve muhalefet eden hakim arkadaşımız, son derece mükemmel ve mantıklı bir muhalefet şerhi yazmış. Umarım ki Danıştay tekrar bu karara uyar ve sorun biter” diye konuştu.
Başkan Gökçek, kararın yargı yoluyla iptal edilmesiyle yeni bir zam yapılmayacağını ve eski fiyatlara dönüleceğini söyledi.

- “VATANDAŞTAN ÖZÜR DİLİYORUM”
Bir gazetecinin bu karar karşısında alınacak önlemlere ilişkin sorusunu yanıtlayan Başkan Gökçek, şöyle dedi:
“İki şey yapacağız. Birincisi yeni bir karar çıkıncaya ve eskiye dönülünceye kadar mecburen transferi kaldırdık. Bu tatbikat pazartesi gününden itibaren yapılacak. İkincisi de ister istemez sefer sayılarında kısıtlamaya gitmek zorunda kalacağız. Çünkü ekonomik olarak bu yükü kaldırabilmemiz mümkün değil, fiilen mümkün değil. Şu anda onun planlamasını arkadaşlar yapıyor.”
“Bu karar başka illere de örnek teşkil eder mi?” sorusu üzerine de Başkan Gökçek, “Mantıken düşünürsen bütün Türkiye’de, diğer illerde de 6 yıl önceye dönmek lazım, bu mantığa göre. Yani demek ki dava açılırsa 6 yıl önceye gidilecek demektir” diye konuştu.
Bu önlemleri almak zorunda kaldıkları için vatandaşlardan özür dileyen Başkan Gökçek, “Belediye için bir kaos başladı. İnşallah halk için başlamaz. Ama bir kez daha söylüyorum, bu bizim elimizde olan, istediğimiz, arzu ettiğimiz bir olay değil” dedi.